padat će i za vikend

Snijeg zabijelio i Zagreb, a najviše ga ima na Zavižanu i u Gospiću

14.12.2018 u 11:12

Bionic
Reading

Snijeg je u nekim hrvatskim gradovima počeo padati u četvrtak, a prema prognozama nastavit će i za vikend te će se proširiti diljem države, pa je tako u petak zabijelio i Zagreb u kojem je snijeg počeo padati nešto prije osam sati ujutro, a očekuje se da će pasti pet centimetara snijega

Trenutna najveća visina snijega je 25 centimetara na Zavižanu, u Gospiću 21, na Plitvičkim jezerima 19, u Slunju 16, u Ogulinu 12, Otočac i Parg 11, u Delnicama 9 i u Karlovcu 3.

Vrijeme će većinom biti oblačno uz snijeg te stvaranje snježnog pokrivača koji će u gorju biti deblji. U petak će više snijega padati u sjeverozapadnim krajevima, dok će ga u subotu biti više u gorju i na istoku zemlje.

Jutarnje temperature zraka u petak na kopnu se kreću između -3 i 0 Celzijeva stupnja, a na moru od 3 do 6, na krajnjem jugu i južnodalmatinskim otocima između 8 i 11. Dok će najviše dnevne temperature u kopnenoj Hrvatskoj biti od -2 do 2 Celzijeva stupnja, a na obali i otocima između 5 i 10, na krajnjem jugu malo više, prema podacima prognoze za petak na portalu meteo-info.hr.

Podsjetimo, nešto snijega palo je u četvrtak u unutrašnjosti Dalmacije i Istre, a nešto više u Gorskom kotaru i Lici. Prema procjenama, riječ je o deset do 15 centimetara. Iako je to zapravo zanemarivo za ovo doba godine u tim dijelovima Hrvatske, potreban je veliki oprez zbog kombinacije snijega i vjetra.

'U petak će u Gorskom kotaru i Lici nastaviti padati, snježni pokrivač podebljat će se za 20 do 30 centimetara što znači da bi ga, da nema bure, bilo taman toliko da dođe do vrha sare na čizmama', prognoza je RTL-ove meteorologinje Dunje Mazzocco Drvar.

Dodaje kako u Posavini, na Banovini i Kordunu moglo bi ga biti dvadesetak centimetara, a prema sjeveru manje, do deset centimetara. Štoviše, postoji mogućnost i da u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske potpuno izostane.

  • +19
Snijeg u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Sa snijegom pojavile su se i poteškoće u prometu, pa je stara cesta za Rijeku preko Učke s istarske strane bila neprohodna zbog snježnih padalina - naime, s riječke strane su ralice počistile snijeg, dok je dio s istarske strane cesta zametena.

Upaljen je i meteoalarm zbog snijega u unutrašnjosti i gorju te obilnih kiša i vjetra uz obalu, a prognostičari DHMZ-a javljaju kako bi u gorju snježni pokrivač mogao biti debeo 20 centimetara. Jače oborine očekuju se u drugom dijelu dana. Žuti meteoalarm upaljen je za petak za cijelu zemlju, osim za Gorski kotar, Liku i Kvarner gdje je upaljen narančasti.