IMPROVIZACIJA

Snijeg u Zagori čisti magareća ralica

19.02.2009 u 15:07

Bionic
Reading

Kad snijeg padne u Imotskoj krajini, kao što je bilo u srijedu ujutro, i dosegne visinu iznad 40 centimetara, sa zapusima na mjestima i do jednog metra, najteže je stanovnicima u udaljenim zaseocima

U Zabiokovlju, gdje je snježni prekrivač i najveći, do udaljenih zaseoka u Rašćanima Gornjim, Gučima, Bakotama te Krstaticama putovi su doslovno zameteni. Stanovništvo je iz tih sela uglavnom iselilo, a ono malo staraca što je ostalo ovu zimsku idilu dočekalo je sa zebnjom u očima.

Županijsku cestu od Zagvozda - Krstatica do Slivna zimska služba zbog snijega na državnim prometnicama započela je čistiti tek u srijedu u kasnim poslijepodnevnim satima.

Don Mario Čagalj probija se kroz snijeg

'Evo, dite moje, nema nas nego malo u selu, ostala samo starčad i dvoje, troje mlađih. Bogu fala, ima u kući brašna, pa će biti i kruha, ima i mesa i nekako ćemo izgurati. Samo ne daj Bože bolesti, jer likara ne bi ni za lika po ovakvin uvjetima', ispričala je Danka Lizatović u krstovačkom zaseoku novinarki Jutarnjeg lista. Naime, ekipa Jutarnjeg do snijegom pokrivenih sela Dalmatinske zagore probila se zahvaljujući izdržljivoj ruskoj Ladi Nivi.

Gospođi Darinki je najteže zbog malih kozlića koje treba nahraniti i donijeti im vodu iz bunara.

Malo dalje, na vrhu uzvisine, zameteni su župski dvori don Marija Čaglja. Ovaj mladi župnik pod svojim pastoralom ima tri udaljene župe. Novinarska ekipa ga je zatekla kako pješice kroz snijeg ide do susjednog zaseoka kod svojih župljana.

'Samo da netko ovih dana ne umre', Boga moli don Mario, jer ni umrloga se ne bi moglo sprovoditi. Obići će on krstovačke zaseoke, ali do svoje dvije druge župe u zabiokovskim brdima, do kojih su putovi zameteni, u Mijacima i Vrgoračkim Poljicima, don Mario ne može.

Ovako će putovi ostati zameteni dok god snijeg ne okopni, a kako bi ih barem malo učinili prohodnima, dosjetili su se Čedo i Marko Lizatović te Ivota zvan Ministar Vuletić. Uz pomoć 'rajca' koji su priredili za čišćenje snijega, te mazge Cvitke i magarice Bele 'ralica' je improvizirana.

'Tko zna kada će i hoće li uopće ralica do nas. Cesta se mora očistiti, barem da pješice možemo jedni do drugih. Dok je nama Cvitke i Bele, lako ćemo za ralicu', kroz šalu će Ministar