LOŠA SEZONA JAGODA

Snijeg u veljači odnio više od pola milijuna eura

01.06.2012 u 10:42

Bionic
Reading

Završila je sezona jagoda koja će se u vrgoračkom kraju pamtiti kao jedna od najlošijih

Snijeg u veljači i led koji je oštetio sadnice prouzrokovali su veliko kašnjenje u sazrijevanju i značajno manji urod, što je poljoprivrednike na najpoznatijim poljima jagoda u Hrvatskoj stajalo više od 500.000 eura. Otkupljivači ne žele dati podatke o otkupljenoj količini - ove godine svi ih sakrivaju i ne žele iznijeti u javnost. Pretpostavlja se da je, za razliku od prošlogodišnjih 500 tona, ove godine ubrano i otkupljeno između 200-300 tona jagoda, a kako je cijeli urod kasnio, na tržište je ušla uvozna jagoda i snizila cijenu, tako da su vrgoračke jagode ove godine ostvarile prosječnu cijenu od 12 kuna po kilogramu, što je daleko ispod prošlogodišnje prosječne cijene, koja se standardno kreće oko dva eura po kilogramu.


'Ovu godinu je najbolje što prije zaboraviti. Krenula je loše i završila je loše. Snijeg i led uzrokovali su ogromno kašnjenje i slab urod. Jagode na vrgoračkim poljima daju oko 0,70 kg po sadnici, a ove godine nikome jagoda nije dala preko 0,50 kg', kaže Davor Kraljević, proizvođač jagoda, čija obitelj uzgaja jagode preko 30 godina.

U vrlo teškoj, recesijskoj godini i priroda se okrenula protiv poljoprivrednika, a vrgorački voćari se nadaju da će bar turistička sezona u Makarskom primorju biti dobra pa da će se prodajom ostalog voća uspjeti izvući iz minusa, jer u protivnom slijedila bi nam najsiromašnija jesen u zadnjih 20 godina – govori nam obitelj koja se okrenula poljoprivredi i sadnji jagoda nakon što je oboje supružnika ostalo bez posla u dva velika vrgoračka poduzeća koja su propala u devedesetima.