EKSPEDICIJA MT. EVEREST 2009.

Snijeg u Gorskom kotaru omeo je na putu za Himalaju

24.03.2009 u 17:06

Bionic
Reading

Pročelnica za alpinizam HPS-a Vedrana Simičević umalo je propustila ekspediciju na Mt. Everest zbog snijega koji je zatrpao cestu Rijeka – Zagreb, pa je u zagrebačku zračnu luku stigla u zadnji čas i ipak se uspjela zaputiti s još 10 djevojaka i voditeljem ekspedicije Darkom Berljakom u avanturu života

Darija Bostjančić, Iris Bostjančić i Vedrana Simičević iz Rijeke, Sanja Đurin iz Varaždina, Jana Mijailović iz Zadra, Milena Šijan iz Splita te Tea Đurek, Josipa Levar, dr. Lana Đonlagić, Sunčica Hrašćanec, Ena Vrbek iz Zagreba i voditelj ekspedicije Mt. Everest 2009. Darko Berljak zaputili su se iz Zagreba, preko Münchena New Delhija, Kathmandua, u Lukl, odakle će krenuti u lov na najviši svjetski vrh, 8.850 metara visoki Mt. Everest.

Na putu dugom 72 dana, prije nego što će krenuti ka vrhu Himalaje, hrvatsku žensku ekspediciju, koja prije nešto više od godinu dana osvojila vrh Cho Oyu, čeka sedam dana pješačenja, odnosno 170 kilometra, do prvog baznog logora na 5.400 metara nadmorske visine.

Sasvim neočekivano i prije dolaska na nepalsko tlo pročelnica HPS-a za alpinizam Vedrana Simičević susrela se s umalo nepremostivim problemom. Naime, na putu iz Rijeke prema Zagrebu, negdje u Gorskom kotaru, snijeg je zameo cestu i novinarka Novog lista stigla je u posljednjim sekundama na polijetanje aviona za Njemačku.

'U jednom trenutku pomislila sam da je gotovo i da ekspedicija odlazi bez mene. Sedamnaest mjeseci priprema je umalo propalo zbog snijega u Gorskom kotaru. O svemu sam razmišljala što bi moglo predstavljati prepreku na putu za Everest, ali o snijegu na putu iz Rijeke za Zagreb nisam. Da nisam stigla na avion zbog toga, bila bi to najbizarnija prepreka koju neki alpinist nije savladao', pričala nasmijana, ali vidno zapuhana Simičević.

Sretan put i uspješno penjanje ekspediciji su zaželjeli predsjednik HPS-a Hrvoje Kraljević i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je ujedno i predsjednica organizacijskog odbora ove ekspedicije.

'Teže od vašeg uspona bilo je skupljanje novaca za ovu ekspediciju. On je ipak prikupljen (oko 300 tisuća dolara - op.a.), a odluka da idete na Everest vrijedna je divljenja. Učinile ste za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj više od svih i ne preostaje mi drugo nego vam zaželjeti sretan put', kazala je Kosor.

Pokušaj penjanja na krov svijeta bit će između 8. i 15. svibnja, a povratak u Zagreb zakazan je za 3. lipnja.