CRNA PREDVIĐANJA

Snijeg u Europi prijeti poplavama u proljeće

21.02.2012 u 18:36

Bionic
Reading

Dijelovi srednje i istočne Europe koje su ove zime zahvatili snijeg i hladni val, mogli bi se naći u novim poteškoćama kad se snijeg počne topiti, zbog opasnosti od poplave, upozorila je u utorak UN-ova agencija za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR)

Temperature u Bugarskoj i Rumunjskoj povisit će se, po vremenskim prognozama, na 8 do 10 Celzijevih stupnjeva u idućih desetak dana, zbog čega će se otopiti led na Dunavu, ističe UNISDR.

'Dok su tisuće ljudi u Srbiji i u Bugarskoj zatrpane u snijegu, postoje znaci koji nam nagovješćuju razorne poplave što mogu ugroziti ljudske živote i gospodarska dobra', rekla je Margareta Washlstroem, posebna izaslanica te agencije, po priopćenju.

Posebno će biti ugrožene zone bez odgovarajuće infrastrukture za borbu s poplavom, kao što su brane i nasipi, dodala je. Nedavni val studeni i velike količine snijega u nekim dijelovima Europe odnijeli su više od 600 života.

'Sada je došlo vrijeme da vlasti u tim zemljama, Crveni križ, nacionalne organizacije za borbu s katastrofama i civilna zaštita poduzmu mjere kako poplave ne bi odnijele nijedan ljudski život', rekao je Denis McClean, glasnogovornik UNISDR-a.

'Ujedno trebaju razmisliti o tome kako je ova katastrofa otkrila sadašnje stanje infrastruktura u tim zemljama', dodao je. Europska komisija osnovala je europski sustav uzbunjivanja od poplave (EFAS) nakon izlijevanja Elbe i Dunava 2002. UNISDR je ocijenio da bi najavljeno zatopljenje moglo staviti taj sustav na još veću kušnju.