pogoršanje vremena

Snijeg na Platku i Učki, na Zavižanu kao usred zime. U bijelom i Stari Grad na Hvaru

29.04.2019 u 12:19

Bionic
Reading

Nakon što je tuča u subotu i nedjelju padala na dijelovima Istre, današnje pogoršanje vremena donijelo je još niže temperature. Snijeg je tako zabijelio Učku ali i Platak. Tuča je pak poharala područje Starog Grada na Braču prekrivši ulice ledom

Noćas je dijelove Dalmacije zahvatilo jako grmljavinsko nevrijeme. Iza tri sata grmljavinski oblaci zahvati li su i dijelove otoka Hvara.

Čini se da je najgore prošao Stari Grad. Tamo je padala tuča koja je s nekoliko centimetara leda prekrila cijelo područje. Tuča je bila toliko intenzivna da se led zadržao na nekim područjima sve do sredine dana.

U svega nekoliko sati palo je tridesetak litara oborine po kvadratnom metru, pa su bujice nosile šljunak i mulj do rive. Zbog toga vatrogasci DVD-a Stari Grad jutros su imali pune ruke posla te s gradskim komunalnim službama čiste ulice grada. Kako doznaje dalmacijadanas.hr, nastale su velike štete na poljoprivrednim kulturama, a gradonačelnik Antonio Škarpa za sazvao je povjerenstvo za procjenu štete koja je nastala uslijed nevremena. Nakon prikupljenih podataka s terena i razgovora sa županom, odlučit će se hoće li se proglasiti elementarna nepogoda.

Snijeg u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vladimir Lopac i Ivan Vukušić, Nacionalni park Sjeverni Velebit

Snijeg na Učki i Platku

Nakon jučerašnjih lokalno obilnijih oborina i tuče, nestabilno vrijeme s kišom nastavilo se i u noći, javlja Istramet.

Pritom je od Umaga (27 mm) do Pazina i Labina (30 mm) pala obilna kiša, dok su na jugu poluotoka suprotno očekivanju modela zabilježene najmanje količine. Na Brijunima je tako palo samo 2 mm, u Pomeru 3 mm, a u Puli uglavnom 1-3 mm.

Obilna kiša pala je i u Rovinju i Poreču gdje je zabilježeno čak 32 mm, dok je kiše na Kvarneru bilo tek u manjim količinama, izdvojimo Kukuljanovo s 2 mm.

Sa zahladnjenjem kiša je u gorju prešla u snijeg. Uslijed negativne temperature zraka koja na Učki iznosi zimskih -0,7 °C, dolazi i do stvaranja snježnog pokrivača. Snijeg pada i na Platku. DHMZ je jutros u 8 sati na Zavižanu izmjerio 29 cm snijega

Snijeg na Platku Izvor: Društvene mreže / Autor: Istramet