PROMETNI KAOS

Snijeg i rekordne hladnoće diljem Euope

21.12.2009 u 12:34

Bionic
Reading

Snijeg i rekordno niske temperature i u ponedjeljak su izazivali prometni kaos u većem dijelu Europe, u kojoj je hladnoća tijekom vikenda odnijela i niz žrtvi. U Njemačkoj je preko vikenda u prometnim i drugim nesrećama izazvanim snijegom i hladnoćom poginulo najmanje šest osoba, među kojima i jedan beskućnik u Mannheimu, izvijestili su njemački mediji

Rekordno niske temperature prošle su noći u Bavarskoj spustile živu u termometrima na ispod -30 stupnjeva Celzija. Snijeg i led izazivaju probleme u zračnom i željezničkom prometu, a u cestovnom brojne nesreće. Samo je u saveznoj zemlji Sjevernom Porajnju Vestfaliji preko vikenda prouzročeno više od 1.100 prometnih nesreća u kojima je ozlijeđeno najmanje stotinu ljudi.

Niske temperature pogodile su i Austriju, gdje je proteklog vikenda od posljedica hladnoće umrlo troje ljudi. U Štajerskoj su poginuli 19-godišnji mladić i 43-godišnji muškarac od posljedica smrzavanja nakon povratka kućama iz diskoteke, a u Werfenu je na povratku iz kavane čovjek star 59 godina pao niz liticu i smrznuo se.

U Nizozemskoj se u ponedjeljak željeznički i zračni promet kao i dio autobusnog i tramvajskog prometa odvijao s poteškoćama zbog snijega i leda, javile su agencije.

'Samo dva vlaka voze u prosjeku u sat vremena u željezničkoj mreži, jednoj od najgušćih u Europi', kazala je glasnogovornica ProRaila Babet Verstappen

'Kao i u nedjelju, ne savjetujemo putnicima da putuju vlakom ako nije nužno', dodala je ona.

U zračnoj luci Amsterdam-Schiphol, 'letovi kasne do sat i pol, a otkazivanja su moguća', rekla je glasnogovornica Elcke van Piggelen

Približno 700 osoba, uglavnom putnika u tranzitu čiji letovi su otkazani, provelo je noć s nedjelje na ponedjeljak u krevetima na razvlačenje u zračnoj luci, gdje su deseci letova otkazani u nedjelju, dodala je ona.

Snježne padaline jako su omele promet i u području Madrida u ponedjeljak ujutro s otkazanim letovima i kašnjenjima u međunarodnoj zračnoj luci Madrid-Barajas.

Dvije od četiri piste morale su se zatvoriti zbog problema s vidljivosti što je dovelo do otkazivanja nekih letova i brojnih kašnjenja.

Usporedo je osam brzih vlakova koji opslužuju Barcelonu, Malagu i Sevillu iz Madrida ukinuto zbog snijega.

Hladnoća je gotovo blokirala i Italiju. Posebno je teško u željezničkom prometu gdje je desetina vlakova u ponedjeljak ujutro jednostavno otkazana, a ostali voze s višesatnim kašnjenjima. Na pruzi Venecija-Trst promet došlo je do pravog kaosa.

Val hladnoće spustio se sa sjevera Italije i do Sicilije gdje je u ponedjeljak ujutro na Etni izmjereno -3 stupnja Celzijeva, a preko noći je palo desetak centimetara novoga snijega. Prometni zastoji i brojne nesreće blokiraju promet po svim autocestama u zemlji.