HLADNI RADIJATORI

Snijeg i jak vjetar poharali srednju Europu

14.10.2009 u 21:08

Bionic
Reading

Poljska je u srijedu poslala na gradske ulice vojsku i ralice pošto su snijeg i jak vjetar prekinuli opskrbu električnom energijom za gotovo 700.000 stanovnika, uglavnom u srednjem i sjevernom dijelu zemlje, rušili drveće i izazvali smetnje u zračnom i cestovnom prometu

VARŠAVA - "Snijeg i dalje pada. Stanje se mijenja iz sata u sat. Sve naše brigade su na terenu i pokušavaju otkloniti problem", rekla je Katarzyna Burda-Mazurek, glasnogovornica poljske tvrtke za distribuciju električne energije PGE, a prenijela je novinska agencija PAP.

Deseci tisuća Ukrajinaca također su ostali bez struje pošto su snijeg i vjetar oštetili električne vodove i generatore, priopćilo je ministarstvo za izvanredno stanje u Kijevu.

Domovi u Ukrajini su hladni, budući da toplane još nisu pustile grijanje stambenim četvrtima.

Nestanak struje u zapadnom dijelu Ukrajine prekinuo je isporuku ruskog plina Europi kroz plinovod Družbu, ali su ruski i ukrajinski čelnici najavili da će se stanje normalizirati za 24 sata.

U austrijskim Alpama zabilježene su najveće količine snijega u listopadu u zadnjih 25 godina, od 75 cm u planinskom području u okolici Salzburga, do 40 cm uz granicu sa Švicarskom.

Poljski meteorološki zavod objavio je da će u idućih nekoliko dana temperatura noću pasti ispod ništice, ali će u nedjelju nastupiti poboljšanje.