ANKETA ABC/WP

Snažnija potpora Obami nego njegovoj politici

23.06.2009 u 09:56

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Barack Obama još uvijek uživa dvotrećinsku potporu Amerikanaca i njegov 'medeni mjesec' s biračima traje, no na horizontu pojavljuju se oblaci, ocjenjuje u utorak ABC News u izvješću o ispitivanju javnosti koje je ta TV mreža provela zajedno s dnevnim listom The Washington Post

Ispitivanje je pokazalo nestrpljivost Amerikanaca glede sređivanja gospodarskog stanja, gdje stotine milijardi dolara koje je administracija izdvojila za sanaciju i poticanje rasta ne daju veće rezultate.

Još uvijek impresivnih 65 posto Amerikanaca u anketi ABC/Washington Post odobrava način na koji Obama obnaša predsjedničku dužnost.

Smanjuju se, međutim, očekivanja da će njegov plan poticaja poboljšati stanje gospodarstva, a posljedica je da se zaustavlja trend stalnog povećanja broja onih koji drže da je zemlja na pravome putu.

Tijesna većina od 52 posto sada misli da je Obamin plan poticaja pomogao ili će pomoći nacionalnom gospodarstvu, dok je krajem travnja tako mislilo 59 posto ispitanih.

Iako je Obama ranjiv i na drugim područjima, gospodarstvo je za njega odlučujuće pitanje, a tu još uvijek uživa znatno veće povjerenje od oporbenih republikanaca, 55 prema 31 posto, dok je u travnju odnos bio 61-24 posto.

Kretanje gospodarstva određuje i šire raspoloženje javnosti, pa je tako broj Amerikanaca koji kažu da je zemlja na pravome putu stabilno rastao od listopada 2008, do travnja ove godine, s osam na 50 posto, da bi sada ponovno pao ispod polovice, na 47 posto.

Sada 50 posto Amerikanaca kaže da je zemlja na krivom putu, što je prvi put od izbora Obame da se ne popravlja mišljenje građana o putu kojim ide SAD.

Ukupno odobravanje za Obamu ostaje veće od odobravanja za bilo koje određeno pitanje, među kojim je nekoliko onih gdje je posebno ranjiv.

Ispod 50 posto potpore uživa za politiku prema saveznom deficitu i sanaciju američke autoindustrije.

Njegove odluke o zatvaranju Guantanama i zabrani mučenja također zadržavaju manjinsku potporu. Za predloženu reformu zdravstvenog sustava, jedan od ključnih projekata njegove administracije, potpora je samo 53 posto.

Drugi znak opasnosti je pad broja Amerikanaca koji 'snažno' odobravaju Obamino vođenje zemlje za šest postotaka od travnja, na sadašnjih 36 posto.

Po ukupnom odobravanju, Obama je nešto iznad petomjesečnog prosjeka za poslijeratne predsjednike SAD-a te zaostaje u potpori za trojicom - Georgeom H.W. Bushem, Johnom F. Kennedyjem i Dwightom Eisenhowerom.

U vodstvu je ispred trojice bivših predsjednika - Georgea W. Busha, Billa Clintona i Ronalda Reagana.

Obamina stopa odobravanja nakon pet mjeseci u Bijeloj kući podjednaka je onoj koju su imala preostala dvojica poratnih predsjednika - Jimmy Carter i Richard Nixon, što govori, s obzirom na tijek njihovih mandata, da je rano odobravanje rijetko i naznaka dugoročnog uspjeha, ocjenjuje ABC News.