veliki problemi

Snažne oluje pogodile Europu; troje mrtvih u Poljskoj

17.02.2022 u 15:58

Bionic
Reading

Najmanje troje ljudi poginulo je u četvrtak u snažnim olujama koje su pogodile Europu, s naletima vjetrova koji dostižu brzinu od 180 kilometara na sat, što je uzrokovalo velike probleme u prometu

U Poljskoj su vjetrovi puhali brzinom do 125 kilometara na sat i teško oštetili oko 500 kuća, nosili krovove, rušili drveće i uzrokovali nestanak struje za više od 324.000 kućanstava širom zemlje.

Dvojica radnika poginula su, a još dvojica su ozlijeđena kada je oluja prevrnula dizalicu na gradilištu u Krakovu.

Još jedan muškarac poginuo je na zapadu zemlje kada se na njegov automobil srušilo drvo.

Pogođena je i Češka, gdje je više od 300.000 kućanstava ostalo bez struje i jako je poremećen promet jer srušeno drveće blokira ceste i željezničke pruge.

Najsnažniji vjetrovi s naletima od 181 kilometara na sat zabilježeni su na području sjeverne planine Snežke, najviše u zemlji.

Troje djece ozlijeđeno je u nesreći na jugozapadu zemlje i smješteno u bolnicu. Vjetar je podigao haubu automobila i svom ga snagom bacio na drugo vozilo.

Oluje su oštetile ili uništile mnoge krovove u cijeloj zemlji.

Otkazani letovi i željezničke linije, zatvorene škole

U Nizozemskoj, pogođenoj naletima vjetra od 100 kilometara na sat, jedan policajac ozlijeđen je u padu krova s trgovačke zgrade u Duivenu u blizini Arnhema, objavila je javna radiotelevizija NOS.

Vatrogasci su izvukli dvoje ozlijeđenih iz automobila na koji je palo stablo u gradu Maasluisu, na jugu zemlje.

Letovi na zračnoj luci Schiphol u Amsterdamu kasnili su do 45 minuta, a otkazane su i neke željezničke linije.

U Njemačkoj su zatvorene škole u više saveznih pokrajina i policija je upozorila ljude da ne zalaze u parkove i šume, primjerice u Berlinu i Hamburgu.

Na vrhuncu oluje, vjetrovi brzine 152 kilometra na sat dogodili su se u srijedu na Brockenu, u planinskom masivu Harz na sjeveru zemlje. Otkazani su međugradski vlakovi u sjevernoj polovici Njemačke uključujući Hamburg i Berlin

U regionalnom prometu također su otkazani vlakovi i mnogi kasne.

Lufthansa je otkazala 20 letova iz Frankfurta prema Berlinu, Hamburgu i Muenchenu.

Velika Britanija i Irska pod crvenim alarmom

U Velikoj Britaniji oluja Dudley izazvala je u srijedu probleme u prometu, no šteta nije velika.

No britanska meteorološka služba u četvrtak je izdala rijetko, crveno upozorenje zbog oluje Eunice, koja donosi vjetrove brzine do 160 kilometara na sat, što bi moglo biti opasno za život.

Oluja trenutačno prelazi Atlantik, a do kopna bi trebala stići u petak.

Riječ je o najvišem stupnju upozorenja, koje obuhvaća obalno područje Devona, Cornwalla i Somerseta, kao i južnu obalu Walesa, a bit će na snazi od 7 ujutro do 12 sati u petak.

Upozorava se na "leteće krhotine koje bi mogle biti opasne po život" i "oštećenje zgrada i domova, s iščupanim krovovima i srušenim dalekovodima".

Ostale prijetnje uključuju zatvaranje cesta, mostova i željezničkih pruga uz kašnjenja i otkazivanje javnog prijevoza, trajektnih usluga i letova, te visoke valove.

U oluji će vjerojatno biti iščupanog drveća, a stanovnici bi mogli ostati bez struje što bi moglo utjecati na njihovu pokrivenost mobilnih telefona, priopćio je Met Office.

U Cornwallu se stanovnike poziva na mjere opreza i savjetuje da putuju samo ako je to apsolutno nužno, a stanovnike sjevernog Somerseta da ostanu kod kuće.

Irski meteorolozi također su izdali upozorenje zbog dolaska te oluje.

Snažne oluje očekuju se narednih dana i u drugim zemljama.