VIŠE OD DVADESET OZLIJEĐENIH

Snažna eksplozija u tvornici kemikalija u Kočevju, nestale četiri osobe, vrlo vjerojatno nisu preživjele

12.05.2022 u 09:28

Bionic
Reading

Policija je priopćila da se u tvornici melamina u centru Kočevja, grada u jugozapadnoj Sloveniji tek dvadesetak kilometara udaljenog od hrvatske granice, u 8.35 sati dogodila eksplozija koja je izazvala požar. Prema aktualnim podacima Uprave za zaštitu i spašavanje, u eksploziji je ozlijeđeno najmanje dvadeset osoba, a četiri osobe su nestale. Direktor tvornice smatra da vrlo vjerojatno nisu preživjele

'Čula se jaka eksplozija, kuća se zatresla, vidio se gust dim', rekao je za stranice slovenske javne televizije stanovnik sela Mozelj, 12 kilometara od Kočevja.

Kako navode iz općine Kočevje na Facebooku, stanovnicima se savjetuje da ne izlaze iz stanova, zatvore prozore i pričekaju daljnje upute i informacije. Isto je izvijestila i državna Uprava za zaštitu i spašavanje, koja preporučuje ljudima da se ne zadržavaju u području bližem od 500 metara od tvornice.

Eksplozija u Kočevju Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Leon Behin, zapovjednik Vatrogasne zajednice Kočevje, oko 10.30 je za Radio Sloveniju izjavio da je požar pod nadzorom. 'Požar smo obuzdali. Trenutno se traga za ljudima, dvije osobe se vode kao nestale. Aktivirali smo mobilni laboratorij za mjerenje zagađenosti zraka i vode. Nema štete po okoliš. Još uvijek ima crnog dima i smrdi. Svi stanovnici koji ne moraju izaći trebali bi ostati u zatvorenom prostoru', rekao je.

  • +4
Eksplozija u Kočevju Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj / CROPIX

Direktor Melamine Srečko Štefanič nešto kasnije je otkrio detalje nesreće. Prema njemu, nesreća se dogodila na prilazu tvrtki gdje je stigla cisterna s tvari koju je dovezao vanjski izvođač. Četvorica nestalih su vanjski radnici i izgledno je da nitko od njih nije preživio. Dodaje da ne postoji mogućnost druge eksplozije jer je prostor tvornice pregledan iz zraka.

Prema Upravi za zaštitu i spašavanje, tvar koja je eksplodirala je epiklorohidrin. Prvi podaci iz analize ELME jedinice na području eksplozije u tvornici Melamin Kočevje pokazuju da u atmosferi nema opasnih tvari, već samo čestice čađe i dima. Pregled protupožarne vode uskladištene na području tvrtke još je u tijeku.

Tvornica Melamin u Kočevju, kako navode na njezinim internetskim stranicama, u proteklih deset godina postala je jedan od vodećih svjetskih proizvođača u kategoriji melaminske kemije.

Uprava tvrtke je izvijestila da u gašenju požara sudjeluju vatrogasne postrojbe, medicinske jedinice i ekološki laboratorij s mobilnom jedinicom, a spašavanje se obavlja i helikopterom.

Prema neslužbenim informacijama lokalnih medija, eksplodirao je kotao u tvornici. Upravna zgrada pored mjesta eksplozije je evakuirana.

Zbog gašenja požara magistralna cesta kroz Kočevje prema hrvatskoj granici bila je privremeno zatvorena, no od 10 sati ponovo je otvorena.