OTKLANJANJE DUŽNIČKE KRIZE

Snažan uzlet eura nakon neočekivanih vijesti sa summita EU-a

29.06.2012 u 20:34

Bionic
Reading

Euro je u petak snažno ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima zahvaljujući snažnoj podršci sa summita EU na kojem su čelnici eurozone postigli dogovor o mjerama za otklanjanje dužničke i bankovne krize

U takvim okolnostima euro je nakratko skočio na 1,2689 dolara, što je njegova najviša razina od 21. lipnja. Potom se njime trgovalo po 1,2662 dolara, što znači da je na dnevnom dobitku od 1,78 posto.

Jedinstvena europska valuta poskočila je i prema jenu, i to 1,4 posto, nakratko dosegnuvši najvišu razinu u tjedan dana od 100,52 jena. Potom se stabilizirala na 100,02 jena.

Dolar je ojačao 0,2 posto prema jenu i njime se trgovalo po 79,56 jena.

Tržištima je snažan poticaj dao dogovor čelnika EU-a o nizu mjera kojima bi se snizili troškovi zaduživanja prezaduženih zemalja Italije i Španjolske, uspostavio jedinstveni nadzorni mehanizam, te u konačnici dokapitalizirale banke u eurozoni.


Nakon dugih razgovora koji su se otegli do dugo u noć, čelnici 17 zemalja eurozone dogovorili su da se krizni fondovi eurozone mogu koristiti za kupovine državnih obveznica, s tim da se posrnule države ne bi istodobno prisiljavalo da provode dodatne stroge mjere štednje. Ujedno su se dogovorili da će, tek nakon što bude uspostavljen jedinstveni nadzorni mehanizam, krizni fondovi eurozone moći pozajmljivati sredstva posrnulim bankama za potrebe dokapitalizacije.

Vijesti sa summita pozitivno su odjeknule na tržištima jer su očekivanja pred njegov početak bila vrlo skromna. Neizvjesnost ipak nije otklonjena jer tek predstoji dugi put u pravcu rješavanja krize.

Analitičar Derek Halpenny u banci Bank of Tokyo-Mitsubishi kazao je da će se tržišta među ostalim pitati hoće li raspoloživa sredstva kriznih fondova biti dostatna za stabilizaciju tržišta španjolskih i talijanskih obveznica. Ujedno će se pitati hoće li glatko teći dogovor čelnika o uspostavi jedinstvenog mehanizma za superviziju bankovnog sustava.

'Naš je početni stav da sporazum neće bitno promijeniti stvari i da će svako jačanje eura prema dolaru jednostavno omogućiti atraktivne razine za prodaju jedinstvene europske valute', tumači on.