DAN GNJEVA U LIBIJI

Snajperisti pucaju na demonstrante

17.02.2011 u 12:28

Bionic
Reading

Revolucija, čini se, iznenada ili prije očekivanog, stiže i u Libiju, najzatvorenijoj ali i najprosperitetnijoj arapskoj zemlji Magreba gdje su mladi preko Facebooka za danas zakazali Dan gnjeva. Neredi su počeli jučer u Bengasiju gdje se oko dvije tisuće demonstranata sukobilo s policijom, što je dovelo do četvero mrtvih i 38 ranjenih

Dani gnjeva u Libiji

Ono što je izazvalo pobunu je bilo uhićenje Fethija Tarbela, poznatog odvjetnika i branitelja ljudskih prava i političkih zatvorenika koji je optužen da je širio lažne vijesti da stanje u zatvoru u Abu Salim (gdje se nalazi najveći broj zatočenika savjesti) ‘gori’.

Dnevnik Quryna iz Bengasija, drugi po veličini grad u Libiji (milijun stanovnika od šest, koliko ih ima ta država), objavio je vijest, pa su krenuli prosvjedi za odvjetnikovo oslobođenje.

Današnji prosvjed u zemlji, u kojoj željeznom rukom već desetljećima vlada pukovnik Muammar Abu Meniar el-Gaddafi, sazvani su u povodu pete obljetnice znamenitoga sukoba vlasti i građana, prvoga od kada je na vlast ovaj diktator. Libijski vođa je rođen u lipnju 1942. godine u Sirti (libijska pustinja), a od 1969. je, de facto, 'šef države'.

Početkom 60-ih godina završava oficirsku školu u Velikoj Britaniji i osniva Savez slobodnih oficira. S tom organizacijom 1969. godine pučem ruši kralja Idriza, da bi zatim u jednoj vojnoj diktaturi sam preuzeo vlast u zemlji, a kako bi osnovao socijalističku državu.

Prosvjedi u Libiji

Njegov model socijalne države po mnogome se razlikovao od dotadašnjeg modela. Država je dobila novi naziv, Socijalistička Libijsko-Arapska Narodna Džamahirija.

Gaddafi propagira unutarnjopolitički sistem Narodnog kongresa kao direktnu demokraciju bez parlamentarizma. Godine 1976. objavljuje 'Zelenu knjigu' u kojoj objavljuje svoje političke ciljeve. Istovremeno je predstavljao pojedine panarapske interese i često bio optuživan da pospješuje međunarodni terorizam.

Kao i u Jemenu, narod je podijeljen, pa se istovremeno na ulicama osim protivnika režima nalaze i mladi podupiratelji Gaddafija koji skandiraju 'Umrijet ćemo za tebe' i traže novinare Al Jazeere kako bi ih pretukli.

Državna televizija Al Jamahirija pušta slike podupiratelja režima, ali ignorira u potpunosti prosvjede.

Libya Watch, organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu, međutim, šalje informacije o sukobima, mrtvima i ranjenima. Druga organizacija, Human Rights Solidarity, iz Švicarske, tvrdi da režim koristi snajperiste i da je već pobijeno najmanje 13 mladih demonstranata u Nengasiju, Sirti, Sebhai i Al Baidi.

Gaddafi je više puta na televiziji branio srušene diktatore Ben Alija i Mubaraka, a za posljednjega je kazao da je 'vrlo skroman i da nema ni za pošteno odijelo'.