PANIKA U SARAJEVU

Smrtonosna MRSA u rodilištu

25.06.2010 u 17:40

Bionic
Reading

Uprava Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS) potvrdila je u petak da je na ginekološko-akušerskoj klinici izolirana potencijalno smrtonosna bakterija MRSA, no istodobno je istaknuto da je stanje pod nadzorom te da nije životno ugrožena nijedna beba ili rodilja

Reagirajući na tvrdnje lokalnih medija kako je stanje u sarajevskom rodilištu proteklih dana postalo alarmantno te da se poduzimaju izvanredne mjere da se spriječi širenje bakterijskih infekcija među novorođenim bebama i njihovim majkama, uprava KCUS-a je potvrdila da je doista pronađena MRSA bakterija te da je od početka veljače zbog toga tretirano 23 od ukupno 1.235 djece rođene u ovom razdoblju.

'Nijedno dijete nije imalo sepsu, a sve su to uglavnom bile kožne manifestacije koje se uspješno tretiraju', stoji u priopćenju u kojemu se također tvrdi da se radi o bakteriji MRSA koja postoji u svim većim zdravstvenim ustanovama u svijetu.

'U našem slučaju zastupljenost ove infekcije iznosi 1,86 posto, što se smatra prihvatljivom, čak i zadovoljavajućom epidemiološkom situacijom za pacijente koji su bili hospitalizirani na ginekološko-akušerskoj klinici', stoji u priopćenju.

Također se pojašnjava kako je u posljednjih dvadesetak dana utvrđeno da je pet rodilja bilo pozitivno na MRSA-u već kod primanja na kliniku a ista bakterija pronađena je i kod jedne medicinske sestre.

Sarajevsko rodilište od 1992. premješteno je u staru i neuvjetnu zgradu nekadašnje očne klinike nakon što je bivša GAK gotovo potpuno uništena u napadima srpskog topništva na grad.

Rekonstrukcija uništene klinike ove je godine pri kraju pa se očekuje skoro preseljenje u novi objekt čime bi se osigurali znatno bolji higijenski uvjeti za porodilje i smještaj novorođenih beba.