TAKO TO RADE U KINI

Smrtna kazna gradonačelniku zbog korupcije

09.05.2011 u 15:11

Bionic
Reading

Bivši gradonačelnik kineskog grada Shenzhena, koji je bio primjer uspjeha gospodarskih reformi, osuđen je danas zbog korupcije na smrtnu kaznu, uz odgodu izvršenja od dvije godine

Bivši prvi čovjek grada na granici s Hong Kongom, 56-godišnji Xu Zongheng, optužen je zbog primanja mita od 33 milijuna juana (3,5 milijuna eura), javila je Xinhua.

Prema kineskom zakonu, smrtna kazna koju prati odgoda obično kasnije bude preinačena u doživotnu robiju.

Xu je smijenjen 2009. godine zbog 'ozbiljnog kršenja partijske discipline', što je optužba koja obično označava umiješanost u korupcijsku aferu.

Istraga je pokazala da je primao mito od poduzeća za građevni materijal od 2001. do 2009, kada je bio visokorangirani partijski dužnosnik, a od 2005. i gradonačelnik. Shenzhen je do prije 30-ak godina bio malo ribarsko mjesto, no nakon što je postao centar posebne gospodarske zone pretvorio se u velegrad od 11 milijuna stanovnika.

Kina pokušava rigoroznim mjerama suzbiti korupciju prisutnu na svim razinama društva. Kineski predsjednik Hu Jintao više puta je upozorio da je za Komunističku partiju od vitalnog značaja suzbijanje korupcije u vlastitim redovima.