nasilje se ne smiruje

[VIDEO] Smrt Georgea Floyda: Bijesni Amerikanci razbijaju i pale zbog policijske brutalnosti, gori i policijska postaja

29.05.2020 u 07:01

Bionic
Reading

Floyd, 46-godišnji Afroamerikanac, umro je u policijskom pritvoru nakon što mu je policajac pri uhićenju koljenom prikliještio vrat, a zbog čega su izbili nasilni prosvjedi

Protesti protiv policijske brutalnosti nastavljeni su u gradovima širom SAD-a, uključujući Denver, New York i Oakland nakon ubojstva Georgea Floyda.

Floyd, 46-godišnji Afroamerikanac, umro je u policijskom pritvoru nakon što m u je policajac pri uhićenju koljenom prikliještio vrat, a zbog čega su izbili nasilni prosvjedi.

  • +46
Prosvjed u SAD-u Izvor: EPA / Autor: CRAIG LASSIG

U Minneapolisu policija je napustila 3. policijsku postaju, nakon što su prosvjednici provalili u postaju i zapalili ulaz. U New Yorku su službenici uhitili najmanje 40 ljudi na prosvjedima.

Četiri policajca iz Minneapolisa otpuštena su zbog Floydove smrti nakon što je objavljena snimka incidenta. Snimka pokazuje Floyda kako u lisicama leži na podu licem prema dolje, stenjući, moleći za pomoć.

Neredi, popraćeni s pljačkanjem i vandalizmom, počeli su nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Jacob Frey apelirao na tužitelje da podnesu tužbu protiv bijelog policajca koji je srušio Floyda na pločnik moleći za pomoć i ponavljajući: "Molim vas, ne mogu disati", prije nego što se onesvijestio. Ubrzo nakon toga umro je.