SLIČNOSTI SA SLUČAJEM LAPTHORNE

Smrt Domagoja Šeksa i dalje pod istragom

16.03.2009 u 09:32

Bionic
Reading

Smrt Domagoja Šeksa, 26-godišnjeg sina potpredsjednika Hrvatskog sabora koji je smrtno stradao 26. veljače 2005. godine u indijskoj državi Goi, za hrvatsku policiju nije zaključen slučaj

Naime, još se od nacionalnog ureda Interpola u Kanadi traži da identificira skupinu izviđača koja je u to vrijeme bila u Goi, a za koju se pretpostavlja da je bila u kontaktu s Domagojem Šeksom u vrijeme njegova boravka u Indiji. No kanadska ih policija još nije identificirala. To joj otežava i činjenica što od hrvatske i indijske policije nisu mogli dobiti njihov identitet, rekao je za Jutarnji list Krunoslav Borovec, glasnogovornik Ravnateljstva policije.

Na neki način slučaj Domagoja Šeksa sličan je slučaju Britt Lapthorne, jer još nisu pronađene osobe koje bi mogle imati informacije o tome kako se dogodilo smrtno stradavanje. Ni kanadska ni portugalska policija još nisu obavile razgovore s nekim osobama koje su bile u društvu Britt Lapthorne.

Na temelju činjenice da policijski službenici i dalje putem međunarodne policijske suradnje u cilju rasvjetljavanja okolnosti smrtnog stradavanja Domagoja Šeksa pokušavaju ustanoviti identitet nekoliko osoba, stranih državljana, daje se naslutiti da smrt Domagoja Šeksa u Indiji još nije kriminalistički rasvijetljena. To znači da je otvorena mogućnost da je Domagoj Šeks bio žrtva kaznenog djela. Sumnje u to bile su izrečene već nakon obdukcije. Naime, tako su rekli obducent i neki Domagojevi prijatelji koji su posumnjali u tvrdnje da se Domagoj Šeks utopio ili da se išao kupati pod utjecajem droge, kako se bilo spekuliralo.

'Obdukciju sam obavio 28. veljače i utvrdio da su zbog kanaveralnog spazma natikače ostale na stopalima. To se događa isključivo pri iznenadnoj smrti, što otklanja mogućnost da je mladić ušao u ocean kako bi se osvježio. Tada bi, naime, papuče ispale zbog jake morske struje', izjavio je dr. Silvano Sapeco, obducent koji je uzeo i uzorke tkiva i poslao ih na testiranje na otrove u ožujku 2005. godine.

Domagojevi su prijatelji pak rekli da se on nije volio kupati u oceanu. Prema obdukcijskim nalazima Policijske uprave Anjuna u indijskoj pokrajini Goa, utapanje je uzrok smrti 26-godišnjeg Domagoja. Indijska policija pronašla je njegovo tijelo 26. veljače 2005. na obali pokraj mjesta Nerula.

Prema policijskom zapisniku s obdukcije, koji je potpisao načelnik Nolasco Raposo, na tijelu Domagoja Šeksa nije bilo vanjskih ozljeda ni tragova krvarenja. U njegovim je plućima bila veća količina vode, pa se pretpostavljalo da je plutao približno dva dana.