BARACK OBAMA:

Smrt Bin Ladena šansa za uništenje Al Kaide

09.05.2011 u 10:26

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u nedjelju da se SAD nada da je zadao 'smrtonosni udarac' Al Kaidi nakon smrti Osame bin Ladena, koji je izrekao nove prijetnje u posmrtno objavljenoj poruci

U intervjuu tv postaji CBS, Obama je kazao da se informacije sadržane u računalima zaplijenjenima u domu Bin Ladena upravo proučavaju.

'To ne znači da ćemo pobijediti terorizam', istaknuo je američki predsjednik i dodao: 'No, to znači da imamo priliku, vjerujem, zadati smrtonosni udarac toj organizaciji'.

Američki predsjednik koji je napad američkih snaga na kuću Osame Bin Laden pratio iz Bijele kuće, objasnio je da će trebati 'određeno vrijeme' da se istraže informacije dobivene u operaciji.

Te informacije 'mogu nas dovesti do drugih terorista koje odavno tražimo', ocijenio je Obama.

'Sada imamo priliku, nismo to još učinili, ali imamo priliku doista pobijediti Al Kaidu barem u tom području koje graniči s Pakistanom i Afganistanom', rekao je Obama.

On je isto tako zatražio od Islamabada da ubrza istragu o 'mreži podrške' koju je koristio Bin Laden u Pakistanu. 'Mislimo da je koristio mrežu podrške kakva god bila unutar Pakistana', kazao je on, 'ali ne znamo koju'.

U posljednjoj audio poruci koju je snimio prije nego što je ubijen osnivač Al Kaide Osama bin Laden je zaprijetio kako Sjedinjene Države neće biti sigurne dok to ne bude Palestina, objavila je u nedjelju islamistička internetska stranica.

'Amerika neće moći sanjati o sigurnosti sve dok mi ne budemo živjeli sigurno u Palestini. Nepravedno je da vi živite u miru, dok naša braća u Gazi žive nesigurno', rekao je Bin Laden u poruci upućenoj američkom predsjedniku Baracku Obami.