OPASNO ZAGAĐENJE

Smog u Pekingu prizemljio avione

10.01.2012 u 13:19

Bionic
Reading

Zbog gustog smoga koji se u utorak ujutro nadvio nad Pekingom odgođeno je ili otkazano više od 150 letova u zračnoj luci, no vlasti izvješćuju o tome da je kvaliteta zraka 'dobra'

Prema podacima s internetske stranice Zračne luke Peking, druge najfrekventnije u svijetu, 155 dolaznih i odlaznih letova odgođeno je ili je otkazano.

Veleposlanstvo SAD-a u glavnom kineskom gradu, u sklopu neovisnog mjerenja, procijenilo je stupanj onečišćenosti zraka te izvijestilo da u ponedjeljak u glavnom kineskom gradu razina zagađenosti zraka nosi oznaku 'opasno'.

Suprotno tim podacima, iz Državnog ureda za očuvanje okoliša u Pekingu objavljeno je da je kvaliteta zraka u glavnom gradu dobra, a poznato je da stručnjaci često optužuju kineske vlasti da podcjenjuju opasnost zagađenosti zraka po zdravlje stanovnika.

Meteorološki zavod objavio je da gusta magla u nekim gradskim četvrtima smanjuje vidljivost na 200 metara. Zrak u petnaestmilijunskom gradu je, zbog brojnih tvornica i oko pet milijuna automobila, često jako onečišćen.