VALUTNO TRŽIŠTE

Smjer eura ovisi o raspletu grčke dužničke drame

12.02.2012 u 09:45

Bionic
Reading

Tečaj eura na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca, nakon što je grčka vlada prihvatila nove mjere štednje, no oštro je pao kada su Ateni postavljena još tri uvjeta da bi dobila novi paket međunarodne pomoći

Cijena eura prema američkoj valuti ojačala je prošloga tjedna 0,3 posto, na 1,3195 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura skočio je 1,7 posto, na 102,40 jena.

I američka je valuta ojačala prema japanskoj, pa je cijena dolara porasla 1,3 posto, na 77,60 jena.

Kretanje tečaja eura prošloga je tjedna sasvim ovisilo o vijestima iz Grčke. Kada su bile dobre, euro je jačao, dok je slabio kada bi Atena naišla na prepreke prema drugom paketu međunarodne pomoći od 130 milijardi eura.

Zahvaljujući dogovoru čelnika triju stranaka grčke koalicijske vlade o gotovo svim mjerama štednje koje traže Europska unija i MMF, u četvrtak je tečaj eura dosegnuo 1,3322 dolara, najvišu razinu u posljednja dva mjeseca.

No već je u petak ponovno potonuo ispod 1,32 dolara jer su na sastanku u Bruxellesu ministri financija eurozone postavili Ateni još tri uvjeta prije nego što dobije novu pomoć i tako izbjegne bankrot.

Predsjedatelj euroskupine Jean-Claude Juncker kazao je da Grci moraju pronaći dodatne uštede od 325 milijuna eura te da su, s obzirom na skorašnje prijevremene izbore u Grčkoj, potrebna politička jamstva da će planovi biti i ostvareni.

Uz to, grčki bi parlament u nedjelju trebao prihvatiti vladin prijedlog mjera štednje pa se s nestrpljenjem očekuju današnja rasprava i glasovanje u parlamentu.

U slučaju pozitivnog ishoda u parlamentu, što je vrlo izvjesno, Atena mora do srijede ispuniti i preostala dva uvjeta.

Ako ispuni sve te uvjete i ako se s privatnim kreditorima dogovori o restrukturiranju dugova, Grčka bi dobila novu pomoć.

Ako ne, polovicom ožujka neće moći platiti obveznice od 14,5 milijardi eura koje dolaze na naplatu, zbog čega joj prijeti bankrot.

'Neke od naših klijenata i dalje brine to da bi se situacija u Grčkoj još mogla pogoršati. S obzirom na predstojeće glasovanje grčkog parlamenta, ulagači baš nisu spremni držati veća rizična ulaganja', kazao je Valentin Marinov, valutni strateg u CitiFX-u.