SPAŠAVANJE OBRAZA OLUJE

Šminkanje parade: Dovlačimo haubice iz Njemačke po paprenoj cijeni

20.07.2015 u 13:40

Bionic
Reading

Približava se 4. kolovoza, datum vojne parade Oružanih snaga Republike Hrvatske povodom 20. godišnjice Dana pobjede u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Zvijezda parade bit će haubice PzH2000, naručene iz Njemačke za 315 milijuna kuna, iako još nisu isporučene Hrvatskoj. No zbog pojačavanja dojma MORH ih je odlučio dovesti i vratiti u Njemačku specijalnim vozilima, što s dozvolama i osiguranjem košta između 284.000 i 400.000 kuna, kada se uključe svi vezani troškovi, doznaje tportal

Kako nam kažu iz Ministarstva obrane, cijena same vojne parade još nije sasvim definirana i kretat će se između 10 i 15 milijuna kuna. U tim okvirima još više bode u oči cijena transporta dviju haubica, a otkrili su nam je stručnjaci za međunarodni prijevoz specijalnih tereta.

Haubice će biti dovezene na mimohod posebnim kamionima, tzv. labudicama iz Münchena, a budući da Hrvatska vojska nema labudice koje mogu nositi takve terete, one se moraju unajmiti.

Opcije su i najam željezničke kompozicije koja bi prevezla haubice, što je također upitno zbog velike težine. Zanimljivo, iz HŽ-a i iz njegove tvrtke za transport Agit nisu nam željeli dati jasan odgovor o cijeni transporta željeznicom nakon što smo im rekli za što tražimo podatak. Pravdali su se tehničkim zaprekama, a one očito nisu bile prepreka za procjenu privatnicima koji se bave specijalnima teretima.

Prijevoz oružja dogovoren je u oba smjera jer nakon vojne parade haubice neće ostati u Hrvatskoj, nego će biti vraćene u Njemačku.

Ministarstvo obrane sklopilo je ugovor s Njemačkom o kupnji 12 takvih haubica, koje će prije isporuke Hrvatskoj biti modernizirane, a kako se s modernizacijom još uvijek nije počelo, neslužbeno doznajemo, dvije će se haubice nakon sudjelovanja na mimohodu vratiti u Njemačku

Stručnjaci za međunarodni transport tvrtke Zagrebački mamut izračunali su, prema dimenzijama haubica i udaljenosti od Njemačke do Zagreba, da bi cijena cestovnog prijevoza tog specijalnog tereta iznosila 7500 eura plus PDV u jednom smjeru po komadu, ne računajući ostale vezane troškove. To znači da sam transport dviju haubica u dva smjera stoji 37.500 eura, odnosno 284.000 kuna.

'Budući da se radi o posebnom teretu dužine 11,7 metara, širine 3,6 metara, visine 3,1 metar i težine 55,3 tone te zbog posebnih uvjeta sigurnosti i pratnje koja se prakticira prilikom prijevoza takvog tereta, ukupna cijena transporta može narasti do 10.000 eura u jednom smjeru', procijenio je ing. prometa Damir Nakić iz Zagrebačkog mamuta, ističući kako se pritom radi o procjeni s obzirom na veličinu tereta i razdaljinu, u što je uključena i cijena svih dozvola kroz Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku te tehničke pratnje pošiljke.

Velik je to logistički zadatak, smatraju u prijevozničkoj tvrtki, s obzirom na dimenzije haubica i činjenicu da se radi o sustavu koji je tri puta teži od ruskog samohodnog sustava 2S-1 Gvozdika, kakav je Hrvatska dosad koristila i koji teži 15,7 tona.

U hrvatskoj podružnicijedne strane logističke kompanije koja je tražila da ih ne imenujemo, a bavi se pružanjem usluga kopnenog, željezničkog, avio i pomorskog prometa, računaju kako bi prijevoz haubice u jednom smjeru mogao iznositi oko 13.000 eura, odnosno 52.000 eura ukupno, što je gotovo 400.000 kuna.

U MORH-u pak ističu kako je cijena prijevoza uračunata u ugovor o nabavci haubica sklopljen u prosincu prošle godine sa Saveznim uredom Ministarstva obrane za opremanje, informacijske tehnologije i održavanje Savezne Republike Njemačke.

Kako su takvu klauzulu stigli ugraditi u trenutku sklapanja ugovora, kada uopće nisu znali da će se održavati parada, nije jasno.

Što se konkretne cijene transporta tiče, u MORH-u nam takav podatak nisu mogli detaljno podastrijeti.

Inače, Oružane snage RH naručile su ukupno 12 komada PzH 2000, i to u dvije bitnice po šest komada, a riječ je o jednom od najmodernijih oružja toga tipa u svijetu.

PzH 2000 plod je zajedničkog razvoja njemačkih tvrtki Krauss-Maffei Wegmann i Rheinmetall, ima masu od 55 tona, pet članova posade, a pokreće ga motor MTU serije 881 snage 736 kW. Može ponijeti do 60 projektila za osnovno oružje kalibra 155/52 mm. Ciljeve će na 40 kilometara udaljenosti moći gađati tek 2022, kada HV nabavi i integrira sve potrebne sustave.

Posebnost haubice je u tome što ima mogućnost ostvarivanja simultanog udara s pet projektila u manje od dvije sekunde. Prije predaje Oružanim snagama RH na haubicama će biti izvršeni svi potrebni servisi te prilagodba za uporabu u OS RH, što uključuje ugradnju komunikacijske opreme i najnovije verzije sustava za upravljanje paljbom, bojanje te izmjenu natpisa.

Opremanje i uvođenje haubica PzH 2000 u operativnu uporabu, prema Nacrtu prijedloga Dugoročnog plana razvoja OS RH 2015-2024, planirano je do 2019, a 2022. bit će potpuno operativne na daljinama gađanja od 40 kilometara.

Iz MORH-a napominju da će se gotovo svi predstojeći radovi na osposobljavanju kupljenih haubica prvi put provesti uz pomoć NATO-ve agencije NSPA (The NATO Support Agency), čiji je punopravan član i RH. Kažu i da će troškovi održavanja biti niži zbog udruživanja kapaciteta zemalja korisnica sustava PzH2000, među kojima su Njemačka, Italija, Nizozemska i Grčka.