DRAKONSKE KAZNE I POLICIJSKA BRUTALNOST

Smiju li građani u Hrvatskoj upozoravati na pitanja okoliša?

Bionic
Reading

Karlovčanin Antun Žganec, koji je zbog prosvjeda protiv zagađivanja okoliša kod šetališta pored rijeke Korane ne tako daleko od centra grada, proveo tjedan dana u zatvoru i jučer je pušten na slobodu, požalio se na brutalnost policije, piše kaportal

'Još uvijek mi nije jasno zbog čega sam zaslužio da me policija pretuče, a zatim strpa u zatvor na tjedan dana. Samo zato što sam javnosti htio ukazati da se ovdje nešto čudno događa i da bi, ako se ništa ne učini, netko mogao stradati. Daj Bože da sam u krivu i da nema ništa, no svi upozoravaju da ima, pa čak mi je i jedan inženjer koji je radio u ovom projektu rekao da je ovo 'atomska bomba', kazao je Žganeckaportalu nakon što je poslije sedam dana provedenih u zatvoru jučer oko 15 sati izašao na slobodu i odmah, s obitelji otišao ispred crpne stanice Grad na Putu Davorina Trstenjaka gdje je i bio uhićen.

Žganec tvrdi da je na intervenciju došlo 15-ak policajaca, koji su ga zgrabili i na glavu bacili u kombi, dok ga je jedan, tvrdi, i tukao po glavi, a tvrdi i da se nije opirao uhićenju te da nije vrijeđao policajce: 'Da nije bilo pravosudnih policajaca, ne znam bih li ostao živ u zatvoru jer sam šećeraš, potreban mi je inzulin i moram jesti više puta na dan'.

Na ovakvu reakciju policije prilikom uhićenja i mjere suda da se odredi sedmodnevni zatvor reagiralo je i Ekološko društvo Pan, a Denis Francisković iz te nevladine eko udruge kaže da je nevjerojatno da je sud odredio pritvor od sedam dana – zbog prosvjeda: 'Od svih mogućih mjera određena je ova koja je apsolutno nesrazmjerna. To je neprimjereno, posebno na problematiku jer ovaj gospodin nije došao protestirati iz zabave već zbog zabrinutosti za zdravlje svoje obitelji i ostalih građana. Ovo je loša poruka, a mi ćemo tražiti odluku na žalbu koja je uložena. Nazivali smo suce Visokog prekršajnog suda u Zagrebu ali nismo mogli ući u trag spisu. Žalba se trebala riješiti po hitnom postupku, ali rješenje nije stiglo'.

Građani se sad već s pravom mogu pitati smiju li upozoravati na pitanja okoliša jer su par dana prije slučaja 54-godišnjeg Karlovčanina, mediji pisali o slučaju kad je u Dubrovniku policija podigla prekršajnu prijavu protiv umjetnika i aktivista inicijative 'Srđ je naš' Slavena Tolja iako je on pred svjedocima bio pretučen.

Žganec i njegova supruga uhićeni su prilikom prosvjednog performansa kojim su željeli ukazati na dugotrajno nerješavanje problema zagađenja zraka ispuštanjima iz crpne stanice Grad u Karlovcu. Međutim, nakon prekršajne obrade njegova supruga je puštena, a Žganecu je određeno sedmodnevno zadržavanje u pritvoru.

Naime, Žganec, inače predsjednik Konjičkog kluba koji je zadnjih dana već više puta upozoravao na problem, sa svojom je suprugom bio blokirao cestu te na nju doveo konje: 'Situacija je neizdrživa i ne znam zašto se ništa ne čini prije nego netko stradao, kazao je tada Žganec, dodavši da mu kćer ide u Šumarsku školu i to okolnim putem jer od plinova koji izlaze iz crpne stanice svrbe oči i pojavljuje se osip.


Na problem je upozoravao i Eko Pan, koji je informacije o problemima s radom crpne stanice zaprimio tijekom studenog prošle godine, naime, već su se tada pojedini građani obratili Vodovodu i kanalizaciji, tražeći objašnjenja i rješenje problema, obzirom na širenje smrada. Zaprimljeni odgovori potvrdili su probleme s radom, te je obećano najhitnije rješavanje problema. Također, obećano je da će podnijeti izvještaj o svim poduzetim radnjama, no to do danas nije učinjeno.

U upozorenjima, pogotovo nakon postupanja policije, Eko Panu se pridružila i Zelena akcija, te su izdali i priopćenje u kojem, između ostaloga, naglašavaju: 'S obzirom na višemjesečno nerješavanje problema koji otežavaju normalan život građanima, razumljiva je zabrinutost i apel građana za pomoć putem prosvjednog performansa. Želimo naglasiti da je u Hrvatskoj, temeljem Arhuške konvencije, zabranjeno ikakvo kažnjavanje, gonjenje ili uznemiravanje osoba koje ukazuju na okolišne probleme'. U zaključku stoji da se ovakav progon hitno obustavi te da se hrvatske institucije pridržavaju svojih obveza prema građanima, koje proizlaze iz Arhuške konvencije.

Unatoč tome što su građani prijavili problem lokalnom Vodovodu i kanalizaciji, kao krajnjem korisniku projekta, situacija se već mjesecima nije promijenila, a u toj su javnoj tvrtki Novom listu odgovorili da dok se ne obavi tehnički pregled, oni nisu nadležni, već je to izvođač radova Strabag i očekuju da će stanica uporabnu dozvolu dobiti za dva mjeseca, pa će onda porazmisliti što učiniti s ovim problemom. Tako bi prema njima Karlovčani trebali disati smrdljivi zrak još najmanje dva mjeseca, piše h-alter.

U međuvremenu, gradonačelnik Damir Jelić svojim je službama bio naložio da naprave hitni dopis prema inspekcijama da bi se što prije vidjelo što je s curenjem opasnih plinova, između ostalog i sumporovodika, iz crpne stanice Grad kod koranskog šetališta. Grad Karlovac je zatražio od Ekonerga, jedine ovlaštene tvrtke za mjerenje sumporovodika u cijeloj zemlji, da podnese ponudu. No, kako je izjavio za h-alter Francisković iz Eko Pana: 'Iz Ekonerga su odgovorili da zbog zauzetosti ne mogu izvršiti mjerenje tako da smo se našli u paradoksalnoj situaciji da se ne može provesti mjera propisana od strane inspekcije. Građani trpe već više od šest mjeseci. Članovi obitelji koja živi stotinjak metara uz crpnu stanicu nazvali su našu udrugu prije nekoliko dana. Kada su saznali da smo već izvršili sve moguće prijave i da se ništa ne mijenja, supružnici Žganec su se u očaju odlučili na prosvjed i blokadu ceste koja prolazi uz stanicu kako bi potaknuli nadležne na hitno rješavanje problema'.