(NE)AKADEMSKO PONAŠANJE

Smijenjeni Tipurić ne želi otići iz Senata

26.04.2010 u 10:30

Bionic
Reading

Darko Tipurić, prvi smijenjeni dekan u povijesti Sveučilišta, i to zbog nezakonitog poslovanja Ljetne škole Ekonomskog fakulteta, ostao je profesor, ali i član Fakultetskog vijeća u užem sastavu te je zadržao i mjesto u Senatu, stručnom vijeću Sveučilišta, koje ga je početkom veljače smijenilo s dekanske pozicije većinom glasova

Članstvo u tome tijelu, koje čini ukupno 69 predstavnika fakulteta, akademija i studenata, Tipuriću, među ostalim, daje pravo glasa pri izboru rektora i dekana. Senat je tijelo koje donosi odluke o ključnim pitanjima vezanim uz Sveučilište, poput strategije razvoja, proračuna, planova zapošljavanja. Uz ostalo, Senat donosi i odluke o financijskim investicijama većim od tri milijuna kuna.
Smijenjeni dekan u svim tim odlukama ravnopravno sudjeluje. 'Njegovo je članstvo u Senatu sasvim legalno', kažu u Rektoratu piše Vjesnik. U službenom odgovoru objašnjavaju da nije nužno da član Senata bude dekan. 'Sukladno tome, suspenzijom prof. dr. sc. Darka Tipurića s dekanske funkcije, u skladu sa Statutom, nije prestao njegov mandat predstavnika Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Senatu', objašnjavaju. Budući da više nije dekan, u Senatu je ostao kao - profesor.

'Statutarno to je moguće, no logično baš i nije', komentira rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš, čijom je inicijativom došlo do Tipurićeve smjene. Rektor ističe da Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta može prekinuti Tipurićev mandat i donijeti odluku da ga se u Senatu zamijeni drugim predstavnikom fakulteta. Vijeće to, međutim, dosad nije učinilo.
'Da sam na njegovu mjestu, povukao bih se iz Senata', komentira rektor.

Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta donijelo je odluku da Darko Tipurić više ne bude član Vijeća društveno-humanističkog područja Sveučilišta u Zagrebu, ali očito zbog tehničke prirode - u to je tijelo bio imenovan kao dekan Ekonomskog fakulteta i ne može u njemu ostati kao profesor.

'U cijeloj se situaciji moglo očekivati da Darko Tipurić sam predloži da ga zamijeni drugi član u Senatu. To bi bilo logično i očekivano akademsko ponašanje. Osobno bih na njegovu mjestu odstupila', kaže vršiteljica dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta Melita Kovačević. Budući da Tipurić to nije učinio te da je usto član Fakultetskog vijeća Ekonomskog fakulteta, Melita Kovačević smatra da bi prilikom promjene Statuta bilo dobro razmisliti o tome da se takve mogućnosti u budućnosti otklone.