REKONSTRUKCIJA VLADE

Smijenjeni Šuker, Vukelić, Biškupić i Dropulić

27.12.2010 u 15:40

Bionic
Reading

Na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji premijerka Jadranka Kosor, sukladno medijskim najavama, objavila je svoj prijedlog za novi sastav Vlade. Među ostalim, smijenjeni su ministri Ivan Šuker, Božo Biškupić, Branko Vukelić i Marina Matulović Dropulić. Na Šukerovo mjesto trebala bi biti imenovana Martina Dalić, na Biškupićevo Jasen Mesić, na Vukelićevo Davor Božinović, a na mjesto Matulović Dropulić Branko Bačić

Božinović, Bačić, Dalić i Mesić

Osim smjene ministara, Vlada je pojačana s tri nova potpredsjednika, to su Domagoj Milošević koji je postao potpredsjednik Vlade za investicije, Petar Čobanković postao je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, a potpredsjednikom Vlade imenovan je i Gordan Jandroković, no nije pojašnjeno za koji sektor.

Temeljni kriterij u prijedlogu za izmjenu nekih članova Vlade jest jačanje gospodarskog tima, dakle ostvarivanje jednog od ciljeva ove Vlade, a to je izlazak iz gospodarske krize, dakle jačanje tima u tom smislu. Da zaista imamo rješenja koja će omogućiti ostvarenje 30-ak investicijskih projekata i da oni postanu stvarnost.

Drugi cilj je završetak pregovora i potpisivanje pristupnog ugovora. Međutim, ta dva cilja, odnosno dva tima koji do tih ciljeva moraju dovesti očekujem da će funkcionirati zajedno.

Nakon prihvaćanja ovog mog prijedloga nadam se da ćemo još snažnije i uspješnije ostvarivati zadaće koje su pred nama. 2011. svakako će biti izborna godina, izbori će biti na kraju 2011. i ne želim da to ijedne sekunde bude izgubljena godina zato što je izborna godina. Želim da se svaka minuta i sekunda 2011. iskoristi za ostvaranje ovih ciljeva kako bismo realizirali jedan dio projekata i postigli i veći rast od 1,5 posto, kako bismo završili pregovore i ostvarili povijesne ciljeve za Hrvatsku', poručila je premijerka Kosor, dodavši da su izmjene u Vladi dogovorene ne samo unutar HDZ-a, nego i unutar vladajuće koalicije.

Svi ministri koji su smijenjeni aktivirat će saborske mandate.

'To je bila njihova odluka, a o tome što će u budućnosti još raditi to ćemo vidjeti i oko toga ćemo se dogovarati', kazala je Kosor

Izvanredna sjednica Sabora na temu smjena i imenovanja u Vladi održat će se u srijedu s početkom u 10 sati, pa se očekuje da će se već u četvrtak održati sjednica Vlade u novom sastavu.

Novinari su premijerku Kosor pitali i jesu li USKOK-ove istrage bile presudne za smjene.

USKOK-ove istrage nisu bile presudne za smjene i to odlučno demantiram i molim vas da sve špekulacije u javnosti ne idu tim tragom. To nema veze, mi smo se u cjelini, Vlada u cjelini, dogovorili da borba protiv korupcije bude jedan od stupova rada naše Vlade i dogovorili smo se o temeljnim načelima i kriterijima, a to je da se borba protiv korupcije vodi na taj način da se ne bira ime, prezime, politička pripadnost nego da tu budemo dosljedni i da se držimo zakona i to je odluka i ovih ministara koji će otići u Sabor', rekla je Kosor, te zahvalila dojučerašnjim ministrima.

U medijima se prije kojih par mjeseci špekuliralo i s imenima Darka Milinovića i Božidara Kalmete, u čijem se resori nalazi nekoliko tvrtki nad kojima se vodi istraga, no na pitanje novinara zašto oni ne odlaze Kosor je samo kazala: 'Istrage koje se vode, vodit će se i dalje. Vlada je u cjelini dala potporu neovisnosti Državnog odvjetništva i USKOK-a, kao i potporu policiji, MUP-u, da svoj posao rade profesionalno, bez obzira na političku pripadnost i tko kakvu funkciju obnaša.'

Na ponovno pitanje koji su joj bili kriteriji za promjene u Vladi, Kosor je rekla: 'Temeljni kriterij jest osvježenje. Dolazi jedna relativno mlada ekipa koja treba unijeti novi polet. Posao u izvršnoj vlasti je iznimno težak posao i oni koji su to probali znaju o čemu govorim. Dakle, to je posao koji traži ljude 24 sata dnevno i koji troši. Kad uđete u Vladu vi ste pod svjetlima reflektora 24 sata i svatko ima pravo propitivati i kritizirati što radite i to svi ne podnosimo jednako snažno. Voljela bi da svi komentari koji će slijediti nakon ovoga ne idu tragom toga zašto netko odlazi, nego tragom toga zašto neki ljudi dolaze', zaključila je Kosor.

Prije same izvanredne press konferencije, HDZ je održao sastanak predsjedništva na Trgu žrtava fašizma, a već iz 11:30 u Vladu su osim premijerke Kosor i budućeg ministra Branka Bačića došli i HDZ-ov Andrija Hebrang, manjinski zastupnici Milorad Pupovac i Furio Radin, te nezavisna zastupnica Đurđa Adlešič.