UMOČENI U ISTRAGU

Smijenjeni suci u procesu protiv Hartmann

30.03.2009 u 14:06

Bionic
Reading

Dva suca iz sudskog procesa protiv Florence Hartmann, bivše glasnogovornice glavne tužiteljice Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kojoj se sudi za uvredu suda, smijenjena su, objavio je u ponedjeljak ICTY

Smijenjeni suci su Carmel Agius i Alfons Orie iz specijalno imenovanog vijeća u aferi protiv Hartmann. To je prvi put od osnivanja ICTY-a da su suci smijenjeni, priopćila je press služba ICTY-a, javio je AFP.

Predsjednik ICTY-a objašnjava u odluci 'da je uočena aktivna umiješanost sudaca u odvijanju istrage' protiv Florence Hartmann.

'To je moglo navesti objektivnog promatrača da zaključi da je Vijeće imalo poseban interes da se privedu kraju istraga i suđenje protiv Hartmanove', navodi se u priopćenju.

Suđenje, koje je trebalo početi 5. veljače, odgođeno je zbog predstavke obrane koja je tražila smjenu sudaca. Novo vijeće trebalo bi biti odmah formirano kako bi suđenje moglo početi, precizirala je press služba ICTY-a.

Florence Hartmann bila je glasnogovornica glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte u razdoblju od 2000. i 2006. godine. Ona je optužena da je u svojoj knjizi, objavljenoj 2007. i u intervjuima odavala povjerljive informacije o suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred ICTY-em.

Prema statutu ICTY-a, uvreda suda može biti sankcionirana maksimalnom kaznom od sedam godina zatvora i globom od sto tisuća eura.