GRAĐANI U AKCIJI

Smeće s Marjana iskrcano pred Županijom i Gradom

20.02.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Ovog četvrtka splitsko Gradsko vijeće održat će tematsku sjednicu o gradnji unutar park-šume, a u inicijativi ZA Marjan najavljuju da će za vrijeme zasjedanja prosvjedovati pred Banovinom

Dvjestotinjak aktivista građanske inicijative ZA Marjan nedjeljno jutro provelo je radno: okupili su se na marjanskoj plaži Kašjuni, samoinicijativno počistili nekoliko tona smeća i po dvije vrećice simbolično ostavili pred zgradama Županije splitsko-dalmatinske i Grada Splita.

'Smeće nosimo onima koji su za njega odgovorni', kratko je akciju pojasnila Duška Boban, jedna od inicijatorica splitskog pokreta za spas Marjana.

'Naš gradonačelnik kazao je da samo budala radi, a da ne zaradi. Eto, mi smo danas žrtvovali svoje slobodno vrijeme i namjerno glumili budale', kazao je novinar i književnik Jurica Pavičić, također jedan od istaknutih aktivista.

Splitsko Gradsko vijeće u četvrtak će održati posebnu tematsku sjednicu na temu plaže Prva voda i Marjana, a iz inicijative najavljuju da će za to vrijeme prosvjedovati ispred zgrade Banovine.

'Trenutačno traje ping-pong između institucija, između države, Županije, Grada Splita i nekoliko ministarstava, a svi međusobno prebacuju odgovornost. Taj dio priče uopće nas ne zanima: zahtijevamo da se zabrani bilo kakva gradnja na Marjanu sve dok se ne usvoji prostorni plan i dužnost političara je da taj zahtjev ispune. U suprotnome, pokazat će se da građani zbilja jedini štite park-šumu od svoje vlasti', kazala je Duška Boban.