MINISTAR PRIPREMA TEREN

'Smanjenje broja zaposlenih ne znači samo otpuštanje'

23.09.2012 u 23:06

Bionic
Reading

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je večeras da će u iduće četiri godine u njegovom resoru broj zaposlenih biti smanjen za 10.000 kroz planove restrukturiranja, ali da to ne uključuje samo otpuštanja nego modernizaciju, investicije i samofinancijsko restukturiranje

Ministar je u razgovoru za Dnevnik HTV-a rekao da postoji plan za svaku od 54 tvrtke u njegovom resoru u kojem su velike tvrtke poput Hrvatskih autocesta, Hrvatskih željeznica, Hrvatske pošte i Croatia Airlinesa.

Najviše otpuštanja, rekao je, bit će u HŽ-u iz kojih će u četiri godine otići sedam tisuća ljudi.

Dodao je da se HŽ Holding kao krovna institucija u okviru sustava željeznica ukida do 15. listopada, što znači da se racionaliziraju razine upravljanja.

Ministar je rekao da je HŽ Cargo suočen s najvećim izazovom da ostane na tržištu jer od 1. srpnja iduće godine bilo koji prijevoznik robe može voziti po hrvatskim prugama.

Vezano uz odluku vlade o provedbi postupka odabira savjetnika koncesiju Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb, odnosno mogućeg davanja autocesta u koncesiju, ministar je rekao da se javilo nekoliko svjetskih financijskih institucija i fondova ali nije želio govoriti o imenima.

Te dvije tvrtke, kazao je ministar, trenutno duguju četiri milijarde kuna.

"Moramo ići u ukupno smanjenje dugova i ako taj novac (od koncesija) možemo dobiti odmah za smanjivanje dugova, ostaje 60 lipa iz goriva koje možemo uložiti u željeznicu ili za regionalne ceste", rekao je ministar. Kazao je da vlada time taj novac vraća hrvatskim građanima, a da se autoceste, ako se pronađe koncesionara, za 30 godina vraćaju u vlasništvo Hrvatske.

Neovisno o tome uđe li se u postupak koncesioniranja u Hrvatskim autocestama i Autocesti Rijeka-Zagreb provest će se restrukturiranje jer u njima ima viška zaposlenih, rekao je ministar.

Komentirajući podatak po kojem je njegov zamjenik i stranački kolega Zdenko Antešić 1. kolovoza 2011. kao tadašnji SDP-ov gradonačelnik Raba na jedan dan otišao u saborsku mirovinu i time prije ukidanja povlaštenih mirovina sebi osigurao takvu mirovinu u iznosu od oko 10.500 kuna, Dončić je rekao da je to pravno dozvoljeno ali etički i politički upitno. "Sutra ću s njim razgovarati", rekao je. Upitan hoće li se njegov zamjenik zbog takvog postupka naći na listi za otpis, rekao je da ne bi prejudicirao ni jedno rješenje.