problemi u koaliciji

Smanjena potpora slovenskoj vladi, glavna oporbena stranka smanjuje razliku

14.10.2019 u 12:37

Bionic
Reading

Slovenska koalicijska vlada, unatoč napetostima u posljednje vrijeme, još uvijek uživa priličnu potporu javnosti, ali su joj neke afere zadnjih mjesec dana smanjile popularnost, dok parlamentarna oporba bilježi blagi uspon, pokazala je u ponedjeljak najnovija mjesečna anketa agencije Mediana za ljubljansko "Delo".

Za Listu Marjana Šareca (LMŠ), koju vodi aktualni premijer, a koja je najjača stranka u vladajućoj petočlanoj koaliciji, glasovalo bi u slučaju prijevremenih izbora 16,8 posto ispitanika, u anketi provedenoj prošlog tjedna, dok bi za Slovensku demokratsku stranku (SDS) oporbenog čelnika Janeza Janše, nekadašnjeg premijera, glas dalo njih 15,7 posto.

U anketi iste agencije za "Delo", koja je provedena u rujnu na istom uzorku ispitanika, potporu LMŠ-u iskazivalo je 18,9 posto birača, dok je SDS tada dobivao 14,7 posto, što znači da je došlo do promjene višemjesečnog trenda pa se razlika u popularnosti dviju stranaka s najvećim brojem zastupnika u sadašnjem sazivu parlamenta smanjila.

Kako navode slovenski analitičari, smanjivanju popularnosti Šarecove stranke doprinijeli su zadnjih tjedana napeti odnosi među premijerovim koalicijskim partnerima u vladi, vezani uz usuglašavanje državnog proračuna o kojemu će parlament glasovati u drugoj polovici studenoga, ali i više afera vezanih uz neke ministre, pa i samog premijera, posebno nakon pokrenute parlamentarne istrage o tome je li Šarec intervenirao da se u nacionalnoj obavještajnoj agenciji (SOVA) zaposli njegova nekadašnja suradnica iz vremena prije nego što je ušao u politiku, za koju su mediji aludirali da je sa sadašnjim premijerom nekoć bila u vrlo bliskim odnosima.

U najnovijoj mjesečnoj anketi Mediane ispitanici su vladi dali prosječnu ocjenu 2,81 (ocjenjuju je u rasponu od 1 do 5), što je lošije od rujanske ocjene, kada su ju ispitanici ocijenili ocjenom 2,96.

  • +9
Marjan Šarec Izvor: EPA / Autor: FRANCOIS LENOIR / POOL

Prema "barometru popularnosti",  kojim se u anketi redovno mjesečno mjeri omiljenost vodećih ljudi u politici među glasačima, najpopularniji političar ostaje predsjednik republike Borut Pahor. Drugi je na toj ljestvici, ali sa slabijim rezultatom glasovanja nego prije mjesec dana, predsjednik vlade Marjan Šarec, dok je na trećem mjestu diplomat Janez Lenarčič, donedavni slovenski veleposlanik pri Europskoj uniji i budući član nove Europske komisije iz Slovenije.