ODLUKE SA SJEDNICE VLADE

Smanjen PDV na dnevni tisak, a padaju i cijene roaminga

29.05.2013 u 17:51

Bionic
Reading

Vlada je odlučila smanjiti PDV na informativni dnevni tisak, i to na pet posto. Ostale tiskovine plaćat će PDV od 10 posto, a ta stopa uvedena je i za ulaznice na koncerte

Stopa PDV-a, prema Vladinoj odluci, bit će smanjena na 10 posto i za usluge smještaja u nautičkom turizmu. Ministar financija Slavko Linić rekao je da je za tiskovine snižena stopa PDV-a na razinu prehrambenih artikala zbog, kako je rekao - vrlo teške situacije u medijima. 'Beneficirani PDV mogu imati samo informativne tiskovine koje objavljuju novinarske autorske tekstove, i to za svakodnevno izdanje. Ne za tiskovine koji služe za oglašavanje – ta izdanja imat će puni iznos PDV-a', objasnio je Linić.

U Zakonu o PDV-u definirao je i odredbe naplate potraživanja kako su ga molili obrtnici. Djelomično je uvažio njihove zahtjeve te je obrtnicima do 31. prosinca 2014. godine ostavio mogućnost plaćanja PDV-a po naplati, a ne po fakturiranom proizvodu ili usluzi. Ostali moraju plaćati porez po fakturiranju.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić donio je izmjene zakona o elektroničkim komunikacijama prema kojem se uvode niže cijene usluga u mobilnoj telefoniji. Za to je zaslužna primjena Uredbe o roamingu u nacionalnom zakonodavstvu od dana pristupanja Hrvatske EU. Hajdaš Dončić je rekao da bi se sniženje cijena događalo u dvije faze - od 1. srpnja ove godine i istog datuma 2014. godine. Cijene bi, rekao je, trebale biti višestruko niže.

Kao primjere naveo je da će telefonski pozivi koji su se do sada naplaćivali po cijeni od šest do 11 kuna, od 1. srpnja ove godine stajati 1,82 kune, a od sredine iduće godine 1,44 kune, dok će SMS poruke, čija je cijena danas od 1,6 do 3,2 kune, pasti na 0,67 kuna 1. srpnja ove godine, a 0,45 kuna drugoj polovici 2014. godine.

Vlada je danas prihvatila i Zakon o zaštiti okoliša, kojim se, rekao je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, pojednostavljuje i skraćuje procedura ishođenja okolišne dozvole te podiže kvaliteta studija utjecaja na okoliš. Cilj je, kaže, olakšati poziciju investitora i poboljšati poslovnu klimu u Hrvatskoj.

S dnevnog reda današnje sjednice Vlade povučen je prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja za prihvaćanje odluka na Glavnoj skupštini Ine, a bez detaljnijih objašnjenja premijer Zoran Milanović samo je rekao da je prijedlog povučen na traženje ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka radi dodatnih konzultacija.