BRUTALNA METODA

Smaknut na ulici jer je napustio karantenu u kojoj je izoliran zbog koronavirusa

14.02.2020 u 20:29

Bionic
Reading

Sjevernokorejski dužnosnik pogubljen je početkom tjedna nakon što je po povratku sa službenog puta u Kini napustio karantenu u kojoj je izoliran zbog sumnje na koronavirus

Kako piše visokotiražni južnokorejski dnevnik Dong-a Ilbo, stanovnik Pjongjanga koji je nedavno kao državni dužnosnik posjetio Kinu napustio je medicinsku karantenu i krenuo prema javnom kupalištu. Budući da je čitavo vrijeme bio pod prismotrom agenta, povratnik iz Kine uhićen je pred ulaskom u kupalište te je na licu mjesta smaknut hicima iz pištolja.

Prema navodima južnokorejskog tiska, koje prenosi britanski tisak, u Sjevernoj Koreji je ovih dana zabilježen još jedan takav slučaj. Mediji pišu kako je pripadnik nacionalne sigurnosne agencije zatajio da je kao visokorangirani agent tajne službe ušao u Kinu te je za kaznu premješten na kolektivnu farmu koje u najizoliranijoj državi na svijetu funkcioniraju poput koncentracijskih logora.

Službeni Pjongjang još nije potvrdio slučaj koronavirusa, a takva potvrda još nije došla ni iz neovisnih izvora prema kojima je Sjeverna Koreja zbog svoje granice s Kinom poduzela drastične mjere osiguranja. Sjevernokorejski mediji su pak priznali da je nekoliko osoba iz predostrožnosti smješteno u karantene.

Iz Sjeverne Koreje su poručili organizacijama Ujedinjenih naroda s kojima surađuju zbog hrane kako u toj zemlji nije zabilježen nijedan slučaj zaraze.

Južnokorejski tisak piše suprotno, navodeći da je čak pet osoba preminulo od posljedica zaraze u gradu Sinuiju na sjeverozapadu zemlje, blizu granice s Kinom. Službeni Pjongjang zabranio je i sva prometovanja s Kinom, jedinom zemljom s kojom je međunarodni promet i dozvoljen. U prijestolnici su uvedene i kontrolne točke za sve one koji dolaze u Pjongjang.