ZAIGRAJ BUSH'S BOOT CAMP

Smakni cipelu prije nego što udari Busha!

16.12.2008 u 22:32

Bionic
Reading

Trenutak u kojem irački novinar Muntazer al-Zaidi gađa cipelom odlazećeg američkog predsjednika Georga Busha ovjekovečen je u igrici 'Bush's Boot Camp'

Igrač preuzima ulogu agenta osiguranja sa zadaćom da upuca sve cipele koje lete prema predsjedniku Bushu, a igrica je u kratkom roku postala veoma popularna.

'Ukoliko pažljivo pogledate snimku, možete vidjeti da se agenti osiguranja ne miču sve dok u pravcu Busha ne poleti i druga cipela. Nadamo se da će agentima ova igra biti korisna jer će moći trenirati reflekse kako bi bili što bolji u poslovima osiguranja svjetskih čelnika', rekao je Sadi Chishti iz tvrtke T-Enterprise iz Glasgowa, koja je stvorila igricu.



T-Enterprise proizvodi igre koje se temelje na stvarnom životu. Programeri te škotske tvrtke nakon otvaranja Terminala 5 londonskog aerodroma Heathrow lansirali igricu u kojoj je simulirano prikupljanje izgubljene prtljage.

Inače, u međuvremenu se javio saudijski biznismen koji nudi 10 milijuna dolara za jednu od cipela koje je irački novinar bacio na Busha. Još nije poznato što se dogodilo s cipelama, koje je novinaru kupio brat Maitham al-Zaidi u centru Bagdada, pazeći da budu iračke proizvodnje. Smatra se da ih je iračka sigurnosna služba uzela kao dokazni materijal, a možda ih je i netko u Bushevoj pratnji uzeo kao suvenir.

Novinar Muntazer al-Zaidi optužen je za 'napad na predsjednika', priznao je djelo, bit će zadržan u pritvoru, a moglo bi mu se suditi i po odredbi iračkog kaznenog zakona za pokušaj ubojstva iračkog ili stranih predsjednika. Za takav zločin može se dobiti zatvorska kazna od sedam do 15 godina.

Zaidijev brat u utorak je rekao da je on udaren u glavu kundakom puške te da mu je slomljena ruka u kaosu nakon što je bacio cipele na Busha a pripadnici iračkog i američkog osiguranja skočili na njega. 'Zaidi je bio u bolnici u utvrđenoj Zelenoj zoni u Bagdadu. Sve što znamo doznali smo od osobe koja nas je jučer kontaktirala i rekla da je Muntazer u nedjelju odveden u bolnicu Ibn-Sina. Ozlijeđena mu je glava jer je udaren kundakom puške a jedna mu je ruka slomljena', rekao je Maitham al-Zaidi.

Zaidijeva obitelj je rekla da je on osjećao duboku srdžbu spram Busha kojeg je okrivljavao za smrt desetaka tisuća Iračana nakon od SAD-a vođene invazije 2003.

Bush se, međutim, ne osjeća uvrijeđenim zbog incidenta, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino. "Predsjednik naprosto misli da je to bila samo cipela i da se ljudi izražavaju na mnogo različitih načina", rekla je Perino.

Upitana misli li Bush da novinar treba biti kažnjen Perino je odgovorila: "Predsjednik misli da je Irak suverena država, demokratska država, i oni će provesti postupak kakav slijede u ovakvim slučajevima. No, kako sam rekla, predsjednik se ne osjeća povrijeđenim incidentom".