ŠTEDNJA SAMO U TEORIJI

Službeni mobiteli državu koštaju 12,5 milijuna kuna

21.09.2009 u 08:05

Bionic
Reading

U dva mjeseca koliko je na snazi Vladina odluka o smanjenju službenih mobitela i troškova razgovora u mobilnoj telefoniji, broj službenih mobitela smanjio se za nešto manje od pet posto. Takav se zaključak nameće iz podataka o broju službenih mobitela u 10 ministarstava koja su odgovorila na pitanje o broju kartica, mobitela i mjesečnoj potrošnji na te dvije stavke, otkriva Novi list

O tome koliko su ministarstva smanjila troškove, nakon što su uvedeni limiti na račune u mobilnoj telefoniji te strogi uvjeti korištenja službenih kartica, vidjet će se tek na računima koji pristignu u ovom mjesecu. Pet ministarstava, turizma, regionalnog razvoja, zdravstva, uprave te znanosti i obrazovanja nisu odgovorili na ta pitanja kao ni na ono koliko su potrošili na intelektualne usluge u prvih pola godine. MUP, pak nije otkrio točan broj mobitela niti koliki je bio ukupan mjesečni račun za srpanj.

Službene kartice

U 10 ministarstava koriste se 23 službene kartice i njihov je trošak od početka godine bio oko 153 tisuće kuna. Ministarstvo vanjskih poslova izuzeto je iz te statistike jer ono samo ima ukupno 70 kartica, 19 u Zagrebu i 51 u diplomatskim predstavništvima. Ukupni trošak na tim karticama u lipnju je bio 152 tisuće kuna, ali je u srpnju pao na 15 tisuća kuna, no sada se ministarstvu čiji službenici moraju najviše putovati novac za troškove podiže na blagajni umjesto da se plaća karticama.

Ipak, odgovori 10 ministarstava pokazuju da se broj službenih mobitela u tim ministarstvima smanjio za 87 i da sada dužnosnici i službenici u tim resorima koriste 1.875 mobitela te da je to državu u prosjeku, prije restrikcija, koštalo oko 1,035 milijuna kuna mjesečno. To znači da je godišnji trošak mobilnih telefona u 10 ministarstava oko 12,5 milijuna kuna. Tako svaki službeni mobitel državni proračun u prosjeku košta 555 kuna mjesečno, odnosno 6.666 kuna godišnje.

Što se tiče intelektualnih usluga, one su državu, prema podacima iz izvršenja proračuna, u pola godine koštale 561 milijun kuna.

Najviše mobitela država plaća u Ministarstvu obrane i to čak 552, a mjesečni je trošak oko 200 tisuća kuna. Iz tog ministarstva poručuju da se broj mobitela odnosi na sve razine Oružanih snaga i MORH-a, odnosno na sustav koji zapošljava čak 20 tisuća ljudi. Na Oružane snage otpada 356 mobitela, a na MORH njih 190 s time da se očekuje 'višestruko smanjenje troškova', jer je prema novim pravilima ministar Branko Vukelić čak 472 mobitela svrstao u kategoriju potrošnje od nula do 50 kuna mjesečno.

Veći mjesečni račun od MORH-a u lipnju je imalo jedino Ministarstvo vanjskih poslova i to 290 tisuća kuna koliko su koštali troškovi 186 službenih mobitela, od čega je 'njih dvadesetak namijenjeno za posudbe za službena putovanja i ostale prilike'. Iz tog ministarstva napominju da je najvećim dijelom trošak nastao zbog roaminga tijekom putovanja u inozemstvo te da je uveden limit od 400 kuna za djelatnike u Hrvatskoj, a 40 eura za djelatnike u diplomatsko-konzularnim misijama.

Mjesečni troškovi od oko sto tisuća kuna zabilježeni su i u Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu prometa, no iz Ministarstva prometa poručuju kako se 243 službena mobitela uglavnom odnose na lučke kapetanije i njihovih 70 ispostava, dok u poljoprivrednom resoru te mobitele koriste inspekcijske službe. Čak 343 mobitela su na korištenju u Ministarstvu okoliša, od čega njih 274 koriste inspektor. Trošak tih mobitela je oko 87 tisuća kuna. Više od sto mobitela koristi se i u Ministarstvu financija, a mjesečni je trošak u lipnju bio 44 tisuće kune, pa se čini da financijaši razgovaraju manje nego primjerice službenici u Ministarstvu gospodarstva gdje je na 73 službena mobitela u kolovozu potrošeno 48 tisuća kuna. Među ministarstvima koja su odgovorila na upit najmanje mobitela je u Ministarstvu branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti – 37. Tako je i ukupan trošak mobilne telefonije za srpanj u ministarstvu koje je do prije dva i pol mjeseca vodila današnja premijerka Jadranka Kosor najniži i iznosi nešto manje od 20 tisuća kuna. Najveće smanjenje broja službenih mobitela dogodilo se pak u Ministarstvu pravosuđa gdje se do srpnja koristilo 136 službenih mobitela, a sada ih je 51.