AMERIČKI MEDIJI

Slučaj Sanader otvoren na Dan borbe protiv korupcije.

09.12.2010 u 17:04

Bionic
Reading

The Washington Post, BusinessWeek, Atlanta Journal Constitution i drugi američki mediji u četvrtak prenose agencijska izvješća o odlasku iz Hrvatske njezina bivšeg premijera Ive Sanadera, koji je pod istragom za korupciju.

"Bivši hrvatski premijer koji je pod istragom u slučaju korupcije, napustio je zemlju u četvrtak, priopćila je policija, nekoliko sati prije nego što parlament glasovao o ukidanju njegova imuniteta zbog kaznenog progona, tako da može biti pritvoren", prenose američki mediji izvješće Associated Pressa.

Navodi se da je Sanader otputovao iz Hrvatske u podne, prešavši u Sloveniju, te da policija nije imala pravne osnove da ga zaustavi, jer nije imala nalog za uhićenje.

Ističe se da nije odmah bilo jasno gdje je Sanader, koji je iznenada podnio ostavku na dužnost prije 17 mjeseci, te da on ima tvrtku u Austriji, kao i da je donedavno često putovao u SAD.

U izvješćima se navodi da je niz bivših hrvatskih dužnosnika i gospodarstvenika već završilo iza rešetaka otkako Sanaderova nasljednica, Jadranka Kosor, vodi borbu protiv korupcije, što je jedan od ključnih uvjeta za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kojemu se Zagreb nada u 2012.

Prenosi se kako su mediji u Hrvatskoj nagađali da je Sanader već mjesecima bio pod istragom jer je nekoliko njegovih najbližih saveznika, uključujući i bivšeg ministra gospodarstva i šefa carinske službe, već procesuirano u borbi protiv korupcije.

Hrvatska oporba je Sanadera prozvala "glavom korupcijske hobotnice", inzistirajući da je korupcija široko rasprostranjena u uredima državne uprave tijekom njegova mandata, te ju je on ili odobravao ili čak orkestrirao, ističe se u izvješćima.

Citira se i izjava hrvatskog predsjednika Ive Josipovića po kojem događaji u četvrtak pokazuju da "državno pravosuđe radi svoj posao" te njegovo očekivanje da će proces protiv Sanadera biti "pošten".

Također se ukazuje na podudarnost da je slučaj protiv Sanadera otvoren na Svjetski dan borbe protiv korupcije.

Agencija Bloomberg News u svom izvješću prenosi ocjene saborskog zastupnika Furija Radina i političkog analitičara Damira Grubiše

"Ako je istina da je Sanader pobjegao onda se suočavamo s moralnom katastrofom. S druge strane, to znači da institucije rade svoj posao", rekao je Radin.

"Optužnica protiv Sanadera ili njegovo uhićenje bio bi veliki znak da vladajuća stranka stvarno nastoji očistiti svoju mrežu korupcije", rekao je za Bloomberg Damir Grubiša, profesor političkih znanosti i direktor Centra za europske studije u Zagrebu.

Nije vjerojatno da će kaznena istraga protiv Sanadera poboljšati izglede vladajućeg HDZ-a na parlamentarnim izborima, koji se moraju održati do kraja 2011., ocijenio je. "Stvarna reforma unutar HDZ-a još uvijek se očekuje. Do sada se čišćenje obavlja pod pritiskom EU-a i nezadovoljne javnosti, dok izvorne motivacije nedostaje", kazao je Grubiša.

Izvješće o Sanaderovu napuštanju zemlje prenosi i Winnipeg Free Press i drugi mediji u Kanadi.