POVRATAK NA POSAO

'Slučaj Jage Stojak je opasan presedan'

16.08.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Inicijativa Glas Razuma-Pokret za sekularnu Hrvatsku kasno sinoć je, u povodu slučaja kninske primalje koja je odbila asistirati u pobačaju pozivajući se na priziv savjesti, upozorila kako je stavljanje vjerskih dogmi iznad pravila struke i dobrobiti pacijenata opasan presedan, pozivajući Ministarstvo zdravlja da zaštiti pacijente

'Jeftina demagogija s oltara'

Inicijativa upozorava da su hrvatski građani za blagdana Velike Gospe bili izloženi politiziranju i jeftinoj demagogiji s crkvenih oltara.

'Žalosno je što ni ovog vjerskog blagdana građani Hrvatske nisu bili pošteđeni obezvrijeđivanja prvobitne svrhe vjerskih obreda politiziranjem i jeftinom demagogijom s oltara. Što niti danas određene društvene strukture ne prepoznaju suvremeno demokratsko društvo kao najviši doseg naše civilizacije i jedini jamac društvene stabilnosti, slobode i ravnopravnosti svih građana, već napadaju njegove temelje u pokušaju povratka u neka, nadamo se minula vremena', navodi ta inicijativa u večerašnjem priopćenju.

Podsjetimo, sanacijska upraviteljica kninske Opće bolnice Hrvatski ponos, Antonela Karačić, poništila je odluku kojom je otkaz dobila Jaga Stojak, čiji je povratak na posao u tijeku. Na zaštitu primalje Stojak i njezinih prava pozvali su hrvatski nadbiskupi, predvodeći u nedjelju misna slavlja u povodu blagdana Velike Gospe.

'Stavljanje vjerskih dogmi iznad pravila struke i dobrobiti pacijenata pod krinkom prigovora savjesti je u najmanju ruku opasan presedan. Stoga inicijativa traži od Ministarstva zdravlja da provjeri i druge slučajeve u kojima su pacijenti zbog nepropisnog provođenja priziva savjesti u vrlo teškim situacijama ostajali bez odgovarajuće liječničke pomoći', navodi inicijativa u priopćenju.

Ističe kako bi smjernice svim zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim djelatnicima trebale biti načelo da se u obavljanju svoga posla smiju voditi samo i isključivo strukom i humanošću, 'a ne vjerskim doktrinama, dogmama i ideologijom'.

Iz Pokreta za sekularnu Hrvatsku napominju kako je Hrvatska po svom Ustavu sekularna država, što znači da su državne institucije vjerski neutralne, te da zakoni države ne mogu počivati na vjerskim idejama već samo na realnoj potrebi za zaštitom jednakih prava i sloboda svih građana.

Ističu kako je sekularnost, odnosno odvojenost države i religije jest, poput demokracije, jedno od najvećih postignuća zapadne civilizacije.

Time se, kažu u inicijativi, osigurava da niti jedna svjetonazorska skupina ne može zakonima i ideološkim usmjeravanjem državnih institucija trenutnu naklonost birača pretvoriti u trajnu prednost, ili proizvoljno postavljenim zakonima minorizirati društveni utjecaj svojih neistomišljenika.

'Bez sekularnosti nije moguće očekivati održivu demokraciju niti smisleni društveni, znanstveni i tehnološki napredak društva i države', navode u priopćenju.