treće suđenje

[FOTO] Slučaj Fatalna ujna na sudu i desetljeće nakon ubojstva

16.09.2021 u 09:52

Bionic
Reading

Matiji Francu (27) i njegovoj ujni Slađani Novoselnik (35) na splitskom Županijskom sudu počelo je ponovno, treće suđenje zbog ubojstva Slađanina supruga Domagoja Novoselnika u Vrbniku na Hvaru u ljeto 2011. godine, piše u četvrtak Večernji list

Slađanu Novoselnik tužiteljstvo tereti da je tada maloljetnog nećaka, s kojim je bila u ljubavnoj vezi, poticala na ubojstvo svoga supruga, koje je on i počinio.

Suđenje se treći put odvija bez prisutnosti javnosti, radi zaštite malodobne kćeri Slađane i Domagoja Novoselnika, pred sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Višnja Strinić, koja je, nakon što je dobila predmet, u protekle dvije godine šest puta pokušala sazvati glavnu raspravu, ali je svaki put bila odgođena. Jednom nije došao Matija jer nije imao novca za put do Splita, drugi put Slađana, potom je on mijenjao odvjetnika, koji se zatim morao uputiti u slučaj, a onda i zbog pandemije koronavirusa i odakle su prvooptuženik i neki svjedoci.

Prema optužnici splitskog Županijskog državnog odvjetništva, Domagoj Novoselnik ubijen je zbog ljubavne veze između njegove supruge Slađane i nećaka Matije koji je iz Petrinje došao živjeti kod njih, nakon što ga je Novoselnik zaposlio u svojoj tvrtki na Hvaru.

Tužiteljstvo drži da je Slađana nećaka, s kojim je započela vezu kada je on imao petnaest godina, potaknula na zločin, odnosno na ubojstvo Domagoja Novoselnika. Matiju, koji je u trenutku ubojstva imao 17 godina, terete da je ujaka usmrtio snažno mu zarivši nož u prsa, a Slađanu da ga je na to poticala, tvrdeći da je muž zlostavlja.

  • +4
Ponovno suđenje za slučaj Fatalna ujna Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U prvom postupku u rujnu 2012. godine sudsko vijeće na čelu sa sucem Vladimirom Živaljićem osudilo je Slađanu na 22 godine zatvora zbog poticanja, a njezina nećaka na maksimalnih 10 godina maloljetničkog zatvora zbog ubojstva iz osobito niskih pobuda. Vrhovni sud presudu je ukinuo navodeći, između ostalog, kako čak i optuženi mladić negira ulogu ujne.

U drugom suđenju u rujnu 2017. godine, došlo je do spektakularnog obrata. Sudsko vijeće suca Damira Romca Slađanu Novoselnik oslobodilo je krivnje, držeći kako nema dokaza da je ubojstvo počinjeno na njezin nagovor, a Matija Franc osuđen je na osam godina zatvora.

Međutim, u lipnju 2019. godine Vrhovni sud ukida i tu presudu, ovaj put zbog proceduralnih razloga, odnosno bitne povrede postupka jer na suđenju nisu pročitani iskazi svjedoka koji su uredno dobili pozive, a nisu se odazvali, donosi Večernji list.