OSTAO BEZ OČIJU I PRSTIJU U KBC RIJEKA

Slučaj Bikić: Majka moli Boga, susjedi u nevjerici

23.09.2009 u 20:40

Bionic
Reading

Blaženka Bikić, majka nesretnog Damira Bikića koji je u riječkom KBC-u uslijed sepse izgubio dijelove stopala i vid, u svom domu na splitskim Brdima moli Boga za sinovljevo zdravlje

SPLIT - 'Ostala sam bez supruga prije tri godine, imam samo Damira i sestru mu, a i ona je kod njega u Rijeci', kazuje kroz suze majka, ne želeći nikoga optuživati po medijima. 'Uzdam se u Boga da će mu biti bolje', veli.

Susjedi se prisjećaju Damira, premda već dugo nije u Splitu, otišao je raditi na Krk, piše Jutarnji list.

Milinović uvjeren da nije bilo liječničke greške

Ministar zdravstva Darko Milinovićrekao je da je uputio u riječki KBC izvanredni inspekcijski nadzorzbog tvrdnji da je kod pacijenta zbog liječničkog nemara i previdadošlo do sepse i posljedičnog gubitka jednog oka, sljepila na drugom iamputacije svih nožnih prstiju i obje pete. Nadzor će obavitipredstavnici ministarstva i Liječničke komore koji će pregledatidokumentaciju i obaviti potrebne razgovore te ocijeniti je li riječ oliječničkom propustu, kazao je ministar Milinović. 'Mene su kolegeuvjerile da tu nije bilo nikakve liječničke pogreške, ali s obzirom napisanje medija, uputio sam izvanredni stručni nadzor i za nekoliko danaznat ćemo što je bilo', rekao je Milinović.

'Posljednji sam ga put vidio na očevu mu sprovodu, u šoku sam otkad sam čuo što mu se dogodilo, kako je to moguće, recite mi, kako je to moguće u 21. stoljeću?!' kaže jedan od njih, zgrožen i žalostan.

Ravnatelj riječkog KBC-a Herman Haller izvijestio je ministra Darka Milinovića te Hrvatsku liječničku komoru o Bikićevom slučaju.

'Nemoguće se braniti od anonimnih prijava. Žao mi je da se ta osoba nije obratila imenom i prezimenom najprije meni, a onda novinama. Jutros smo radi istrage tog slučaja osnovali i interno povjerenstvo. Dok se istrage ne obave, ne želimo davati nikakve izjave jer smo, između ostalog, dužni štititi integritet svog pacijenta', rekao je Haller.

Naime, na osnovu anonimnog pisma poslanog medijima doznalo se za tragičnu sudbinu 45-godišnjeg Damira Bikića kojem su, stoji u pismu, zbog gangrene amputirani prsti na nogama i pete, izvađeno lijevo oko, a na desnom je izgubio vid.

Agonija je počela 17. srpnja, kada je Bikić stradao u prometnoj nesreći u Rijeci, te je s teškim ozljedama prebačen u riječki KBC. Haller govori da je bolesnik zaprimljen nakon politraume s naknadnim razvojem sepse, septičkim šokom i posljedičnim višeorganiskim zatajenjem, ali i da je zbog komplikacije teške sepse došlo do gubitka vida, gangrene prstiju i peta.

U anonimnom pismu optužuje se KBC za propuste u liječenju pacijenta te nebrigu, nestručnost i nedovoljnu higijenu, zbog čega je, tvrdi autor, Bikić još uvijek u bolnici s teškim posljedicama. U pismu stoji da liječnici nisu primijetili da je slomljeno rebro probilo lijevo plućno krilo, pa je na snimanje poslan tek nakon što mu je narasla tjelesna temperatura. Anonimni autor dalje navodi da mu je u plućima pronađeno pet centimetra gnoja i krvi te je operiran i ugrađena mu je pumpa za crpenje gnoja iz pluća.

No, 'anonimac' tvrdi da je bilo prekasno jer su bakterije prodrle u krv i dogodila se sepsa uzrokovana zloglasnom 'bolničkom' bakterijom stafilokokom MRSA kojeg ne liječe nikakvi antibiotici, ali i pseudomonas te gljivica kandida. Bikićeva agonija nastavila se zatajenjem bubrega i već spomenutom gangrenom na nogama. Kako stoji u pismu, zbog teškog stanja pacijenta, liječnici su ga držali u umjetnoj komi, ali bez adekvatne njege te je zbog nepomičnih kapaka dobio čireve na očima pa je jedno izgubio, a na drugo oslijepio. Tvrdi se i da je zbog nebrige dobio i otvorene rane po tijelu.

Pacijent je sada ponovno u Jedinici intenzivnog liječenja, što potvrđuje i Haller, gdje se dalje liječi.