BANKARI BEZ MILOSTI

Slučaj arene Spaladium ide na sud?

18.09.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Grad Split započet će plaćati zaostale dugove za najam arene Spaladium, a banke su obećale da neće pokrenuti ovrhu 'ako budu zadovoljne dinamikom plaćanja', objavio je splitski dogradonačelnik Jure Šundov nakon još jednog sastanka o sudbini nedovršene dvorane i kompleksa u Lori. Sama dvorana do daljnjega ostaje zatvorena, jer nedostaje novca za njezino redovno poslovanje, što je između 10 i 15 milijuna kuna godišnje

Novom sastanku oko Spaladiuma ovaj put su prisustvovali i ključni igrači u cijeloj priči, predstavnici Zagrebačke i banke Erste, no revolucionarnog zaključka nema: bankari će u svakom slučaju naplatiti svoja potraživanja koja danas iznose oko 14,5 milijuna kuna, a na Gradu Splitu i konzorciju Konstruktor-IGH-Dalekovod ostaje dogovoriti se kako podmiriti nastalu štetu, jer kompleks Spaladium Centra nije do kraja izgrađen. Iako su sami inicirali sastanak, bankari ga ni jednom jedinom riječju nisu željeli komentirati.

'Već od sutra počinjemo plaćati zaostala dugovanja i vjerujemo da neće biti ovrhe gradskog proračuna, no ako se ona uistinu dogodi, istog trena raskidamo ugovor o javno-privatnom partnerstvu i idemo na sudsko rješenje problema gdje će svatko štititi svoj interes', najavio je Šundov. Objasnio je da Split jednostavno nema novca plaćati visoki najam dvorane, 'jer bi to bilo kao da pokušavate voziti automobil bez jednog kotača'.

Ako se ne dovrši druga faza Spaladium Centra sa svim komercijalnim sadržajima, dakle poslovnim tornjem i garažama, nemamo 70 milijuna kuna od komunalnog doprinosa ni sredstva od komunalne naknade kojima bismo servisirali svoje obveze za najam dvorane. Spremni smo razgovarati o izgradnji tornja u koji bismo smjestili gradsku upravu, sve gradske tvrtke te općinski i upravni sud, ali čekamo da Vlada preko Ministarstva pravosuđa pokaže interes za ovu opciju', dodao je Šundov. Dodao je da zbog eventualne ovrhe od 14,5 milijuna kuna Split u svakom slučaju ne bi bankrotirao, jer njegov račun ima dnevni priljev od nekoliko milijuna kuna.

'Imamo složeni ugovor koji se u ovom obliku ne može dovesti do kraja, no otvoreni smo za svako dobro rješenje', kazao je Vice Dodig iz Konstruktora u ime triju tvrtki koje su gradile arenu. Panika među građevinskim gigantima je i logična, jer je očito da bi pokretanjem sudskog spora upravo oni bili na gubitku: Grad Split ionako već posjeduje korporativno jamstvo tvrtki pa u svakom trenutku od njih može naplatiti između 80 i 90 milijuna kuna zbog kršenja ugovora i odustajanja od nastavka gradnje cijelog kompleksa.

Dodig se nada novom sastanku u roku od dva tjedna, ovaj put u Zagrebu i ponovno uz sudjelovanje predstavnika Vlade.