DAMIR KAJIN

'Slovensko prisvajanje hrvatskih sela - verbalna agresija'

19.02.2009 u 16:16

Bionic
Reading

Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Pazinu osudio jučerašnje događaje u slovenskom parlamentu naročito kada je u pitanju slovensko 'prisvajanje hrvatskih sela uz granicu, i to Mlina, Škrila, Bužina i Škudelina', pri čemu je istaknuo da je to 'čin verbalne agresije koja Sloveniji ne može ništa donijeti'

'Zaključak slovenskog parlamenta da su ta sela 25. lipnja 1991. godine bila dio Slovenije zapravo je grubi falsifikat', ustvrdio je Kajin, dodajući kako Sloveniji do tih sela nije nikada ni bilo stalo, nego ih želi iskoristiti za pomicanje kopnene granice, što bi joj donijelo izlaz na otvoreno more.

Po njegovim riječima, jedan od glavnih sukrivaca za događaje vezane uz slovenski referendum jest slovenski premijer, socijaldemokrat Borut Pahor, koji je jučer svrstavši se iza te izjave 'napravio veliku verbalnu i tekstualnu agresiju na ove prostore', na što dosad, istaknuo je, nije bio spreman nijedan slovenski premijer.

Slovenski je parlament u srijedu popodne prihvatio izjavu u kojoj se navodi da je Slovenija pri proglašenju samostalnosti imala izlaz na otvoreno more, te da je nadzirala neke druge 'sporne točke' duž granice s Hrvatskom, među kojima i četiri sela na lijevoj obali Dragonje.

Saborski zastupnik Kajin osvrnuo se danas i na recesiju i povećanje bankovnih kamata, koje drži neutemeljenim ako se zna da su banke samo prošle godine ostvarile čistu dobit od gotovo deset milijardi kuna.

'Banke bi trebale dio krize u kojoj smo se našli preuzeti i na sebe', zaključio je Kajin.