PASJI ŽIVOT

Slovenski zatvorenici traže klima uređaje

28.07.2009 u 13:18

Bionic
Reading

Iako zatvorenici i pravosudni policajci u ljubljanskom zatvoru u Povšetovoj ulici ovih dana 'umiru' od pasjih vrućina na koje je upozorila i pučka pravobraniteljica, sigurnosni razlozi priječe postavljanje rashladnih uređaja, tvrdi uprava zatvora

LJUBLJANA - "Jedino rješenje je novi zatvor, a postavljanje klima uređaja na vanjski zid stare zgrade ne dolazi u obzir iz sigurnosnih razloga - to bi povećalo opasnost bijega", izjavio je u utorak za ljubljansko Delo zamjenik upravnika zatvora Andrej Kužnik.

"Istina je da u ćelijama površine 18 četvornih metara živi šest zatvorenika i da su uvjeti teški, ali je jedina mogućnost gradnja novog zatvora u kojem bi se mogli postaviti i klima uređaji. Ovako je sve što možemo učiniti zračenje prostorija, a zatvorenicima dopuštamo i korištenje ventilatorom", rekao je Kužnik.

Pučka pravobraniteljica Zdenka Čebašek Travnik izjavila je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da je njihova nenajavljena inspekcija u spomenutom zatvoru pokazala da su u petak temperature u ćelijama i prostorijama gdje borave pravosudni policajci dosegnule 30 stupnjeva Celzijevih.

To problematično djeluje na zdravlje i raspoloženje zatvorenika i njihovih čuvara pa je zatraženo poboljšanje uvjeta s aspekta zaštite ljudskih prava.