'RATIFIKACIJA DO KRAJA GODINE'

Slovenski veleposlanik pegla odnose Hrvatske i Slovenije

24.09.2012 u 11:14

Bionic
Reading

Slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk u petak je izrazio očekivanje da je ratifikacija pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom u slovenskom parlamentu moguća do kraja ove godine

To, kao što je poznato, ovisi o problemu Ljubljanske banke, a financijski eksperti kojima je povjereno da nađu rješenje problema dobili su i uputu da rješenje nađu što prije, izjavio je Volk za Hinu u Gospiću, gdje je otvorio novu tvornicu slovenske tvrtke Calcit.

'Svima nam je stalo da do sretnog kraja ove ružne priče s Ljubljanskom bankom koja traje 20 godina dođe što prije', kazao je Volk te pojasnio kako za njega sretan kraj znači da Ljubljanska banka počne raditi, vraćati dugove, ali i svoja potraživanja.

Po njegovom objašnjenju, financijski eksperti ne moraju naći rješenje problema Ljubljanske banke nego postignuti dogovor o tome da se riješi problem ovlasti koje je hrvatska država dala Privrednoj i Zagrebačkoj banci da nastupaju u ime države. 'Mi nemamo ništa protiv da te banke tuže Ljubljansku banku, ali su ključni problem te ovlasti', kazao je.

Na pitanje znači li to da slovenska strana ratifikaciju uvjetuje suspenzijom državnih ovlasti dvjema hrvatskim bankama, Volk je odgovorio da je slovenskoj strani važno znati hoćemo li pregovarati ili ćemo se suditi.

'Mi nikoga ne tužimo, a Hrvatska država tuži nas preko tih ovlasti i to je onda međudržavni problem. Na rješenjima je da te ovlasti ili suspendiraju ili zamrznu ili otkažu ili na bilo koji drugi način maknu', kazao je Volk.

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta u četvrtak je podržao politiku vlade i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca kojom se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om uvjetuje rješenjem spornog pitanja Ljubljanske banke i njenih štediša.

'Tek kada se to pitanje riješi u skladu s već prihvaćenim međunarodnim aktima, moći će započeti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om', rekao je za slovensku agenciju STA Jožef Horvat, predsjednik odbora za vanjsku politiku, nakon što je o zadnjim pregovorima opunomoćenika dviju vlada za pitanje Ljubljanske banke i njenih štediša, Francea Arhara i Zdravka Rogića, članove odbora u četvrtak informirao slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.