ZBOG AFERE PATRIA?

Slovenski slikar Jure Cekuta priveden u Orebiću

16.07.2012 u 17:52

Bionic
Reading

Slovenskog slikara Juru Cekutu prošlog četvrtka u Orebiću je privela hrvatska policija, javljaju danas slovenski mediji. Policijski automobil Cekutu je čekao u luci u Orebiću kamo je ovaj brodom došao s Korčule, piše Demokracija.si, glasilo blisko politici slovenskog premijera Janeza Janše, na osnovi informacija agencije STA

U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj nisu željeli iznositi detalje slučaja, osim da zbog zaštite osobnih podataka ne mogu reći je li 'netko kazneno ili prekršajno prijavljen'.

Cekuta je jedan od glavnih aktera pravosudne afere 'Patria' u Sloveniji, koja je izbila nakon što su policijski istražitelji u Finskoj otkrili da je finska tvrtka Patria u Sloveniji isplatila 3,9 milijuna eura mita u poslu kupnje oklopnih vojnih vozila. Prema finskim istražiteljima Cekuta je bio jedan od posrednika u tom poslu.

Na ljubljanskom sudu u tijeku je kazneni postupak u kojem su za korupciju i pogodovanje Patriji u nabavi vozila za Sloveniju optuženi Walter Wolf, navodni posrednik, i aktualni premijer Janez Janša, koji je u vrijeme sklapanja posla također obnašao tu funkciju.

Tportal je u veljači otkrio da su finski istražitelji utvrdili da je mito isplaćivan i u Hrvatskoj i to 31. listopada 2007. 1.597.065 eura također za 'konzultantske usluge' prilikom sklapanja posla kupoprodaje borbenih oklopnih vozila.

Nakon današnje vijesti Cekuta je opovrgnuo da je priveden ustvrdivši da je tijekom odmora na Jadranu zaradio prekršajnu kaznu od 75 kuna radi pogrešnog parkiranja svog skutera.