U PONEDJELJAK

Slovenski sindikati najavili masovne prosvjede

22.10.2012 u 15:38

Bionic
Reading

Najveća slovenska sindikalna središnjica najavila je u ponedjeljak masovne prosvjede za idući mjesec, zbog neusklađenih zakonskih prijedloga o tržištu rada i mirovinskoj reformi koje je vlada već poslala u parlamentarnu proceduru

'Pozivom na prosvjede želimo upozoriti političare da su prešli rub i da to nije dobro', rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani Dušan Semolič, predsjednik Saveza slobodnih sindikata (ZSSS), najveće sindikalne središnjice. Dodao je da će se prosvjedi na koje pozivaju i ostale središnjice održati idućeg mjeseca, ali da datum još nisu odredili.

Vlada je proteklog tjedna prihvatila i poslala u parlamentarnu proceduru zakonske prijedloge kojima se zaoštravaju uvjeti za umirovljenje, te liberalizira radno zakonodavstvo, u okviru sveobuhvatnih mjera štenje. Predsjednik vlade Janez Janša izjavio je da oba zakona ulaze u redoviti postupak, što dopušta mogućnost da se oni usklade s primjedbama sindikata i poslodavaca, ali da ih je nužno prihvatiti i provesti do kraja godine jer bi u suprotnom mjere štednje morale biti još oštrije.

Semolič je izrazio protivljenje slanju neusklađenih zakonskih prijedloga u parlamentarni postupak, zbog čega su se sindikati odlučili na prosvjede.

'Mi ne možemo do sredine prosinca, kad će se glasovati o zakonima, čekati skrštenih ruku, očekujući hoće li biti uvažene naše primjedbe', rekao je Semolič.

On je izrazio i kritike na račun vladine proračunske politike, rekavši da je država smanjivanjem poreza na prihod poduzeća ostala bez 200 milijuna eura godišnjih prihoda, te da vlada zbog toga sada mjerama štednje želi smanjiti plaće u javnom sektoru, mirovine i socijalna prava.