UNATOČ GRANIČNOM SPORU

Slovenski šef diplomacije: Poboljšani su odnosi s Hrvatskom

09.05.2020 u 19:23

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar izjavio je u subotu da vlada koju vodi premijer Janez Janša želi dobre odnose sa svim susjednim državama, te da su i odnosi s Hrvatskom poboljšani iako granični prijepor između dvije države još nije riješen.

"Bez obzira na okolnosti, susjed je susjed i s njim treba imati dobre odnose i oni se trebaju temeljiti na poštovanju, na vladavini prava, ali i na određenoj 'kemiji'", kazao je Logar u razgovoru za subotnje izdanje ljubljanskog "Dela".

Dodao je da "postoje sporna pitanja koja još nisu riješena" ali da su odnosi Ljubljane i Zagreba na određen način "resetirani" u odnosu na ranije i da postoje "međusobno poštovanje i povjerenje".

Logar, koji je član Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janše, rekao je da je vlada koju je vodio Miro Cerar pred kraj svog mandata podigla tužbu protiv Hrvatske zbog neimplementacije arbitražne presude te da je time podijelila slovensku politiku jer za to nije osigurala konsenzus.

Tim je poteznom usto izazvala napetosti s Hrvatskom.

"Cerar je to granično pitanje isticao praktično na svim međunarodnim forumima i cijelo se to vrijeme oko pitanja arbitraže nismo pomaknuli ni korak naprijed", rekao je Logar, te dodao da je to izazvalo napetosti u komunikaciji dviju država koje sadašnja vlada smiruje i neriješena pitanja želi riješiti tihom diplomacijom i boljom međusobnom suradnjom.

  • +5
Gordan Grlić Radman održao videokonferenciju s ministrima vanjskih poslova država članica EU Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

"Na početku epidemije Covida-19 u zraku se osjećalo određeno nepovjerenje koje je dovelo do problema u međunarodnom teretnom prometu, ali smo ta pitanja u suradnji s hrvatskim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom relativno brzo rješavali.

"Bili smo kooperativni i dobro usklađeni, što je dobro ishodište za slijedeće korake", kazao je Logar. "Epidemija je odnose stavila na novu polaznu točku".

Slovenski šef diplomacije primijetio je da zbog činjenice da Hrvatska u ovom polugodištu predsjedava Vijećem EU-a bilateralna pitanja nije mogla stavljati u fokus te do rješavanja nekih bilateralnih pitanja nije moglo doći. Te stvari tek treba staviti na dnevni red, istaknuo je.

  • +15
Sjednica Vlade RH u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

No, Hrvatska je "pred izborima", pa će granično pitanje čekati iduću hrvatsku vladu, kazao je Logar.

Što se tiče odnosa Janšine vlade prema arbitražnoj presudi, Logar je ponovio formulaciju po kojoj je "arbitražna presuda jasna".

"Mi držimo da pravne akte treba poštovati i to je pregovaračka pozicija koja je s naše strane zatvorena, dok je sve ostalo stvar dogovora", dodao je ministar.