OBUSTAVLJENA POTRAGA

Slovenski ronilac nestao na izvoru Cetine

12.07.2009 u 19:43

Bionic
Reading

Za danas je obustavljena potraga za 38-godišnjim slovenskim državljaninom koji je jučer nestao roneći u izvoru Glavaš rijeke Cetine, u Civljanima kod Knina, potvrdio je Županijski centar (ŽC) 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje

Potraga je obustavljena, budući da se traga na velikim dubinama, na kojima se koristi mješavina zraka za ronjenje, nakon čega ronioci neko vrijeme ne mogu više zaranjati, rečeno je u ŽC 112. Potraga se može nastaviti tek sutra, no o tome još nema službenih informacija, dodaju u tom centru.

'Danas su obavljena dva urona na dubini od oko 80 metara, a ronioci danas tijekom dana više ne smiju zaranjati', rekao je na mjestu događaja voditelj HGSS-ove jedinice za speleo-ronjenje Ivica Ćukušić.

'Jučer poslijepodne oko 15,30 sati HGSS Šibenik je dobio dojavu da jedan od slovenskih ronilaca, koji je ronio sa svojim kolegama u izvoru rijeke Cetine kraj Knina, nije izronio na površinu, nakon čega je na teren odmah upućena spašavateljski tim iz HGSS Šibenik, Split i Makarska te ekspertni tim speleo-ronilaca HGSS-a koji su osposobljeni za ronjenje u velikim dubinama i koji dobro poznaju ovaj speleološki objekt', navodi se u službenom priopćenju HGSS-a u kojem se dodaje da je potraga sinoć zaustavljena u 21 sat zbog slabe vidljivosti.

Marica Kosor, glasnogovornica PU Šibensko-kninske kazala je da su slovenski ronioci imali važeće dozvole za ronjenje, no policija još ne raspolaže infrmacijom o tome jesu imali dozvolu za uron u izvor Cetine. Iz PU Šibensko-kninske najavili su priopćenje o spašavanju na Cetini.

Izvor Cetine je potopljeni speleološki objekt dubok više od 100 metara, gdje je zaron moguć samo uz pomoć mješavine zraka TRIMIX i u takvom ambijentu mogu roniti samo osposobljeni speleospašavatelji, navodi HGSS.

'Tijekom današnjeg dana očekujemo neke rezultate, a broj urona koje možemo poduzeti je ograničen zbog broja ronilaca koji su osposobljeni za speleološko ronjenje', rekao je Prizmić.

Kako se doznaje od pročelnika HGSS-a Prizmića, potragu otežava konfiguracija potpopljenog izvora u kojem ima više slijepih prolaza i kanala, a radi se o vrlo opasnoj zadaći ronjenja na velikim dubinama u ograničenom prostoru uz malu i nikakvu vidljivost.

Prizmić je dodao da je prema svjedočenju kolega, slovenski ronilac nestao kad su sva četvorica prilikom zarona u izvor na dubini od oko 35 metara ušli u 'slijepi dimnjak', iz kojeg su samo njih trojica uspjela izaći.