granični spor

Slovenski premijer Šarec u razgovoru za portal Politico kritizirao Junckera i Tajanija

16.04.2019 u 11:48

Bionic
Reading

Slovenski premijer Marjan Šarec žestoko je u razgovoru za portal Politico.EU kritizirao predsjednike sadašnje Europske komisije i Europskog parlamenta kao politički pristrane, osobito inzistirajući na tome da je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker trebao primorati Hrvatsku da poštuje 'vladavinu prava' i arbitražnu presudu o granici, na što mu je iz Komisije poručeno da Bruxelles i dalje u sporu Slovenije i Hrvatske potiče obje strane na pronalaženje prijateljskog rješenja

Šarec je u razgovoru kazao da je očekivao kako će Komisija pozvati Hrvatsku na poštivanje načela vladavine prave i implementaciju presude o graničnom sporu koju su 2017. godine donijeli arbitri, što se nije dogodilo, čime je razočaran.

'Trebali bismo imati Komisiju koja će poštovati vladavinu prava, takvu koja će biti manje politička', kazao je za Politico.com predsjednik slovenske vlade.

'Bili smo razočarani kad gospodin Juncker nije jasno kazao da je potrebno poštovati vladavinu prava nego izjavio da se neće staviti ni na stranu Slovenije niti Hrvatske. Ono što je tada trebao reći je da je u tom slučaju trebalo poštovati vladavinu prava', kazao je Šarec u razgovoru.

List podsjeća da se stranka slovenskog premijera na skorašnjim europskim izborima bori za svoje prve predstavnike u Europskom parlamentu, gdje se želi priključiti grupaciji europskih liberalnih stranaka koje su se, kao i Šarec, znale tužiti na dominaciju europskih pučana na vodećim mjestima u europskom parlamentu, budući da Šarec sugerira kako je navodna pristranost Junckera u korist Hrvatske u arbitražnom sporu motivirana time što je Juncker, kao i hrvatski premijer, dio te šire europske konzervativne političke obitelji.

Slovenski je premijer u razgovoru za Politico također zbog 'revizionizma' kritizirao predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, čime je aludirao na njegove izjave o 'talijanskoj Istri i Dalmaciji', u nedavnom govoru potomcima talijanskih esula kod Trsta, ali i na neopreznu Tajanijevu izjavu u razgovoru za jednu radio postaju u Italiji kako je fašistički diktator Mussolini napravio i 'ponešto dobro' jer je ulagao golema sredstva u infrastrukturu kojom se Talijani i danas koriste.

Uz to, slovenski premijer, za kojega portal napominje da je novak u politici i da je prije političke karijere bio poznati humorist, naglasio je i očekivanje kako će glavne europske ustanove, nakon što se konstituiraju poslije europskih izbora, više nego do sada braniti prava manjih članica EU-a.

Kako navodi Politico.EU, neimenovani glasnogovornik Europske komisije kazao je u vezi sa Šarecovim izjavama da je i predsjednik Komisije Juncker prilikom lanjskog posjeta Slovenije javno govorio o ravnopravnoj ulozi manjih država članica s velikima, a u vezi arbitražnog spora Slovenije i Hrvatske mu je poručio da se Juncker i Komisija i dalje zauzimaju da u tom predmetu dođe do prijateljskog odnosno mirnog rješenja.