PRVI PRIJEVREMENI IZBORI

Slovenski predsjednik pozvao birače na izbore

02.12.2011 u 20:24

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u petak je nekoliko sati uoči nastupa predizborne šutnje pozvao građane da se odazovu na parlamentarne izbore koji se održavaju u nedjelju

To su prvi prijevremeni izbori u samostalnoj Sloveniji, što samo po sebi govori da se odvijaju u 'posebnim okolnostima koje karakteriziraju gospodarska i financijska kriza, najveća nakon Drugoga svjetskog rata', rekao je Tuerk u posebnoj izjavi uoči izbora.

Dodao je da nije zadovoljan predizbornom kampanjom u kojoj je bilo mnogo 'osobnih obračunavanja i negativnosti' u situaciji kad se od onih koji će nakon izbora preuzeti zakonodavnu i izvršnu vlast očekuju potezi za zajedničko dobro svih.

'Moramo obnoviti gospodarske temelje našeg društva i učvrstiti socijalne temelje, podići razinu naše politike, kultivirati javni diskurs i javno djelovanje', upozorio je slovenski predsjednik.

Na izborima u nedjelju slovenski birači šesti put od stjecanja samostalnosti biraju predstavnike u 90-članom parlamentu, a riječ je o nakon što je vlada sadašnjeg premijera Boruta Pahora u rujnu izgubila većinu u parlamentu, uglavnom zbog neslaganja u koaliciji, te napada oporbe kako ne čini dovoljno protiv rastuće nezaposlenosti i zaduživanja što ih je izazvala kriza.
Prema većini predizbornih anketa, nakon izbora većinu u parlamentu mogle bi dobiti stranke desnog centra, a mandat za sastav vlade nekadašnji premijer Janez Janša.

Janšine izglede za izborni uspjeh kako se čini nije uspjelo smanjiti niti suđenje u korupcijskoj aferi Patria u kojoj je jedan od 5 optuženih, a koje se odvijalo paralelno s predizbornom kampanjom, a niti do sada nepoznati detalji o njegovoj imovini koji su izbili na naslovnice u zadnjim danima negativne kampanje između njega i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

Vodeće slovenske stranke i njihovi lideri zadnja javna televizijska sučeljavanja i prezentacije svojih programa imat će večeras. U petak u 24 sata stupa na snagu izborna šutnja u kojoj su promidžba i izravno obraćanje biračima zabranjeni, a traje sve do zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati.