SKANDAL U DEŽELI

Slovenski poduzetnik morao plaćati politički reket?

10.03.2012 u 14:35

Bionic
Reading

Slovenski medijski poduzetnik Leon Oblak tvrdi da je morao plaćati reket od 6000 eura mjesečno kako ne bi bila ukinuta mreža desetak radio postaja kojima upravlja

'Do mene su došli posrednici, tvrdeći da poznaju prave ljude u ministarskim kabinetima, te da zakonske izmjene neće ići na moju štetu ako platim', rekao je Oblak u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV.

'Dali su mi do znanja da posvuda imaju veze i da će biti još gore ako ih prijavim', rekao je Oblak, dodavši da je prvo odbio njihovu ponudu, ali je kasnije pristao plaćati nakon što se pojavio zakonski prijedlog koji bi ograničio privatno vlasništvo nad radio postajama.

Oblak navodi da nije rijedak slučaj da se na taj način ucjenjuju poduzetnici koji moraju sklapati maglovite konzultantske ugovore s posrednicima koji tvrde da imaju veze s vladajućim strukturama.

Tvrdi da to nije jedini slučaj kad je bio na taj način ucijenjen, te da je jednom stvar ispričao i policiji, ali je u razgovoru s kriminalistima zaključio da ne može dati čvrste dokaze kako bi se stvar dovela do pravosuđa.

Slično ovih dana izjavljuje i ekonomist Rado Pezdir koji tvrdi da mu je preko posrednika bio nuđen novac, kako bi utjecao na ministra financija Janeza Šušteršiča s kojim se poznaje već dvadesetak godina i s kojim je surađivao u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji.

Pezdir
je za poslovni dnevnik "Finance" iznio da su ga htjeli podmititi kako bi djelovao na Šušteršiča, ali da je to odbio i da će stvar prijaviti uredu za borbu protiv korupcije.

'U Sloveniji postoje bizarni tipovi koji detektiraju poduzetnike koji imaju teškoće s određenom zakonskom regulativom ili su zaduženi. Nađu se s njima i kažu im da će njihov problem nestati ako plate recimo 20.000 eura', naveo je Pezdir za "Finance".

On tvrdi da takvi posrednici koje zove 'parazitima' često obmanjuju potencijalne klijente svojim navodnim političkim vezama, te da se to dogodilo i u njegovu slučaju jer njegovo poznanstvo s ministrom financija nije na prodaju.