REFERENDUM O HRVATSKOJ

Slovenski parlament sazvao izvanrednu sjednicu

17.02.2009 u 11:26

Bionic
Reading

Izvanredna sjednica slovenskog parlamenta na kojoj će se odlučivati o inicijativama da se ratifikacija hrvatskog pristupnog protokola za ulazak u NATO savez ospori na referendumu održat će se već sutra, u srijedu s početkom u 15 sati

LJUBLJANA - Takvu odluku donije je u utorak ujutro kolegij predsjednika slovenskog parlamenta Pavla Gantara. Kako je na kraćoj sjednici kolegija izjavio Gantar, riječ je o vrlo važnoj odluci jer se sazivanjem sjednice dan prije nego što je planirano omogućuje da Slovenija, unatoč kratkoći rokova, na vrijeme "iako za dlaku" pošalje ratifikaciju hrvatskog pristupnog protokola za ulazak u NATO depozitaru Atlantske povelje, Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je objasnio Gantar, slovenski pravnici nisu jedinstveni u ocjeni može li se inicijativa Udruge "Zavod 25. lipnja 1991. godine", koja je u Parlament u ponedjeljak uložila više od potrebnih 2500 potpisa kojima se inicira referendum, zaustaviti. Predsjednik te udruge Marjan Podobnik izjavio je da će postupak prikupljanja dodatnih 40.000 potpisa, kojima bi se osiguralo provođenje referenduma, zaustaviti ako Parlament prihvati njegovu verziju izjave o graničnim pitanjima s Hrvatskom. No, to je vrlo malo vjerojatno, s obzirom na to da će parlament odlučivati o blažem tekstu izjave u kojoj se ne navodi izričito da je Slovenija prilikom osamostaljenja imala cijeli Piranski zaljev i nesmetan izlaz na otvoreno more, kako je to zahtijevao Podobnik.

Gantar je pojasnio da će zbog toga prikupljanje dodatnih potpisa za referendum vjerojatno početi teći u četvrtak, 19. veljače, inicijatori bi imali 35 dana za prikupljanje potrebnih 40.000 potpisa i taj bi proces trajao do 25. ožujka, a nakon toga inicijatori bi u roku sedam dana morali priopćiti jesu li potpise prikupili ili ne. To znači da bi, ako ne prikupe potpise, Slovenija 2. travnja već mogla imati ratificirani protokol o ulasku Hrvatske u NATO savez potpisan i upućen depozitaru.

"Bit će vrlo tijesno, ali možemo uhvatiti rokove", rekao je Gantar.

Premijer Pahor izjavio je u ponedjeljak da je referendum na kojemu bi se birači izjašnjavali o već ratificiranom pristupnom protokolu Hrvatske nepotreban. On je pozvao birače da inicijatorima ne daju svoje potpise za referendum, a da bi Vlada u slučaju da potrebni potpisi ipak budu prikupljeni, povela intenzivnu kampanju kako bi i na referendumu bio potvrđen već ratificirani pristupni protokol Hrvatske.