'MEGA ZAKON'

Slovenski parlament prihvatio mjere štednje

11.05.2012 u 20:04

Bionic
Reading

Slovenski parlament u petak je nakon dvodnevne maratonske rasprave prihvatio paket mjera štednje čiji je cilj smanjiti rastući proračunski deficit iz ranijih godina i zaustaviti vanjsko zaduživanje

Zakon o uravnoteženju javnih financija, kako je nazvan kompleksan 'mega-zakon' kojim se ograničavaju neka dosadašnja socijalna i radna prava, a plaće u javnom sektoru od polovice ove godine nominalno smanujuju za 8 a realno za 4 posto, podržalalo je je 49 zastupnika iz vladajuće koalicije desnog centra premijera Janeza Janše, a protiv je glasovao 31 zatupnik iz redova oporbenih Socijalnih demokrata (SD) i Pozitivne Slovenije (PS).

Prema ocjeni vlade i ministra financija Janeza Šušteršiča mjere iz zakona ove će godine Sloveniji donijeti 500 milijuna eura ušteda, a u slijedećoj 750 milijuna, što je neophodno da Slovenija prepolovi svoj lanjski deficit javnih financija koji je iznosio 6,4 posto, te dobije pozitivne ocjene Europske komisije i međunarodnih kreditora, kako bi se njen kreditni rejting nakon godina krize mogao početi popravljati.
Kao argument zašto glasuju protiv 'drastičnih' mjera štednje, oporbeni zastupnici tvrdili su u raspravi da će teorija 'minimalne' države koju zastupa desna vlada u Sloveniji doći do 'propasti socijalne države' i osiromašenje srednjeg sloja, da bi umjesto rezanja proračunskih rashoda trebalo povećati porezne prihode većim poreznim opterećenjem kapitala i luksuzne potrošnje.

Posebni protest vladi su uputili predstavnici sveučilišta, navodeći da je vlada 'megazakonom' toliko smanjila predviđena sredstva za visoko školstvo da će morati uvesti plaćanje studija ili već u drugoj polovici godine postati nelikvidni.

Najveće kritike na račun vladinih mjera štednje došle su iz Pozitivne Slovenije (PS) nesuđenog mandatara Zorana Jankovića koji je zakon o uravnoteženju javnih financija nazvao 'konfuznim', navodeći da je neozbiljno što je vlada od zastupnika tražila da se u dva dana izreknu o zakonu koji ima više amandmana nego članova i čije su posljedice još nesagledive.

Premijer Janez Janša ustvrdio je da su mjere štednje neophodan ali samo prvi korak jer će Slovenija ove godine zbog zaduživanja iz ranijih godina samo za kamate na kredite morati dati više od onoga što je prihvaćenim zakonom ušteđeno, te da mora ispuniti prihvaćene obveze koje je Bruxellesu dala prijašnja vlada o smanjenju proračunskog deficita i zaduživanja, ali ih nije ispunjavala.

Janša je one koji su tvrdili da je umjesto opsežnih mjera štednje situaciju bilo moguće riješiti povećanjem stope PDV-a za jedan ili dva posto nazvao 'lažnim prorocima' i 'sirenama' koje državu vuku na stijene na koje bi se razbila.

Mjere štednje prije glasovanja u parlamentu prihvatili su i sindikati javnih službenika nakon jednomjesečnih pregovora u kojima su one ublažene. Tako će unatoč prvom prijedlogu da se 2. svibnja uz Praznik rada ukine kao neradni dan, on i dalje ostati kao neradni dan. Vlada je odustala od prvotnog prijedloga da se plaće u javnom sektoru smanje za 15 posto, a ublažene su mjere smanjenja nadoknada za rodilje i nezaposlene, te nadoknada za prijevoz i godišnji odmor.

Slovenski parlament večeras bi trebao prihvatiti i rebalans proračuna za ovu godinu na koji je dat niz amandmana, ali čiji je 'prolaz' također već zajamčen iako je opozicija najavila da će glasovati protiv.

Ministar financija Janez Šušteršič izjavio je da će unatoč potvrđenim uštedama u ovoj godini od 800 milijuna eura na kraju godine deficit proračuna iznositi 1,1 milijarde eura, odnosno tri posto BDP-a, a ukupni deficit javnih financija, izračunat po europskoj metodologiji ESA 95, od 3,5 do 4 posto BD-a.