(NE)DOBROSUSJEDSKI ODNOSI

Slovenski nuklearni otpad 13 km od Hrvatske

03.08.2009 u 09:29

Bionic
Reading

Sav radioaktivni otpad niske i srednje radioaktivnosti, nastao dosadašnjim radom hrvatsko-slovenske nuklearne elektrane u Krškom (NEK), kao i onaj koji nastane do kraja njezina radnog vijeka, bit će najvjerojatnije pohranjen u naselju Vrbina pokraj Krškog

Prema pisanju Večernjeg lista, na toj će lokaciji, udaljenoj samo 13 kilometara od granice s Hrvatskom, biti mjesta i za takav radioaktivni otpad koji će nastati razgradnjom NEK-a nakon prestanka njegova rada. Slovenski stručnjaci Agencije za radioaktivni otpad (ARAO) tvrde da je analizom prekograničnih utjecaja odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada (NSRAO) potvrđeno kako taj objekt nema nikakva utjecaja na okoliš susjednih država.

Navodi se kako su njegovi utjecaji na okoliš ekološki prihvatljivi već na samoj granici objekta. S obzirom na prirodu i vrstu radioaktivnog otpada, predviđena je životna dob odlagališta 300 godina.

– Pošto smo u Sloveniji detaljno pregledali svih pet ponuđenih mogućih lokacija, Vrbina se pokazala najprikladnijim mjestom za trajno odlaganje NSRAO. Koncept je odlagališta, izbor inačice i svu tehničku dokumentaciju pregledala i misija stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Konačan je izbor lokacije trebao biti završen do konca 2008., a odlagalište bi trebalo postati operabilno 2013. No, zbog poštovanja mišljenja lokalnog stanovništva prvi je rok već premašen – objašnjava nam direktor ARAO Vladislav Krošelj i dodaje da bi sav radioaktivni otpad trebao biti pohranjen u tamošnjim podzemnim armiranobetonskim silosima.

– Objekt će biti postavljen na nasipu koji će omogućiti maksimalnu zaštitu od poplavnih voda, a predviđen je i info-centar za posjetitelje gdje će se svatko moći upoznati s radom odlagališta.

Koncept odlagališta utemeljen je na međunarodnim iskustvima IAEA-e i riječ je o multibarijernom sustavu zaštite otpada i zaštite okoliša od radionukleida – objašnjava stručnjak za odlaganje radioaktivnog otpada Sandi Viršek.

Sličnim se silosima služe Finci za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz svojih nuklearki.